09-08-2007low_30472_Cambodja.jpg

Øget indsats mod hiv/aids og tuberkulose

Læger uden Grænser yder hjælp til 7.000 patienter med hiv/aids i et land, hvor størstedelen af befolkningen ikke har adgang til basale sundhedsydelser. Tuberkulose tegner til at blive den helt store udfordring i fremtiden.

Cambodja er med sine 14 millioner indbyggere et af Asiens fattigste lande. Et svagt sundhedsvæsen, stadig præget af landets tumultagtige fortid, betyder, at under en femtedel af den landlige befolkning har adgang til fungerende sundhedsfaciliteter. Desuden er kvaliteten af de offentlige ydelser så ringe, at patienter ofte er tvunget til at søge hjælp på private klinikker.

Hiv/aids er den primære fokus for Læger uden Grænsers arbejde i Cambodja. Selv om andelen af hiv-smittede er lav sammenlignet med mange afrikanske lande, er over 180.000 mennesker stadig berørt af sygdommen. Læger uden Grænsers hiv/aids-program i Cambodja er organisationens største i Asien med mere end 7.000 patienter i behandling med livsforlængende antiretroviral (ARV).

Klinikker beskytter mod diskrimination

45-årige Vanna er en af de patienter, Læger uden Grænser har i behandling. Hun lever i provinsen Takeo i det sydvestlige Cambodja. Hun blev testet positiv for hiv/aids for fire år siden og har siden kæmpet mod både sygdommen og den diskrimination, hun bliver udsat for i sit lokalsamfund. Vanna lever af den smule penge, hun kan tjene ved at dyrke grøntsager, men hun har med sin status som hiv-smittet stadig sværere ved at klare sig selv og sørge for sine fire børn.

Med de fordomme, der stadig er knyttet til hiv/aids i Cambodja, tror nogle flere af Vannas naboer, at de risikerer at de ”opfange” sygdommen, hvis de køber varer fra hendes lille plads på det lokale marked. Hendes søn arbejder for en landmand for at sikre en ekstra indtægt for familien.

Læger uden Grænser forsøger at dæmme op for de fordomme, der gør livet svært for patienter som Vanna, ved at tilbyde behandling i såkaldte ”klinikker for kroniske sygdomme”. Her bliver hiv/aids-patienter behandlet side om side med patienter med sukkersyge og forhøjet blodtryk. På den måde er deres hiv-status mindre oplagt for omgivelserne.

Vanna har besøgt Læger uden Grænsers klinik i Takeo regelmæssigt, siden hun blev diagnosticeret med hiv for tre år siden. Takket være den livsforlængende ARV-medicin har den før så spinkle kvinde taget 14 kg. på og i det hele taget fået det meget bedre. Selvom det kan være krævende, har hun ingen problemer med at indgå i et livslangt forhandlingsforløb.

– Det generer mig ikke, at jeg er nødt til at tage medicinen hver eneste dag. ARV holder mig i live, så jeg er meget glad, siger hun.

Tuberkulose er en kæmpe udfordring

Kampen mod hiv/aids er i fuld gang takket være det arbejde, Læger uden Grænser og andre organisationer udfører i samarbejde med de lokale myndigheder. Men landet står overfor en anden alvorlig krise på grund af et stigende antal tuberkulose-tilfælde. Tuberkulose er en af de hyppigste følgesygdomme til hiv/aids og en af de hyppigste dødsårsager hos patienterne.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO rangerede Cambodja i 2006 som nr. 22. på listen over lande med de højeste tuberkulose-rater. Ca. to-tredjedele af alle cambodjanere bærer bakterien, og omkring 13.000 dør årligt af sygdommen. .

Med disse statistikker, sammenholdt med det faktum, at myndighederne har været længe om at reagere og kun har få ressourcer til rådighed, er der er akut behov for bedre behandling og diagnostik. Tuberkulose er meget smitsom sygdom, og patienter skal følge en streng behandling, der trækker sig over en periode på 6-8 måneder.

Multiresistens fordyrer behandlingen
Problemet ender ikke her. Fremkomsten af den multiresistente tuberkulose (MDR-TB) er en yderligere udfordring for sundhedsvæsenet i Cambodja.

– Der er problemer med både leverancer og priser, og vi er meget bekymrede for fremkomsten af MDR-TB. Multiresistensen kan udvikle sig til en stor krise i den nærmeste fremtid. Situationen er ganske alvorlig, og der bliver ikke gjort nok for at dæmme op for problemerne, fortæller Laurent Ferradini, Læger uden Grænsers medicinske koordinator i landet.

Behandlingen for den multiresistente tb er meget dyr, og patienter er nødsaget til at følge en streng, skemalagt behandling gennem to år, som er forbundet med en række ubehagelige sideeffekter så som alvorlig kvalme. Der er ingen garanti for at patienter med MDR-TB bliver helbredt.

Læger uden Grænser øger i øjeblikket sin fokus på tuberkulose i Cambodja gennem renovering og udvidelse af eksisterende faciliteter for på den måde at være i stand til at yde hjælp til det voksende antal tb-patienter. Håbet er, at kampen mod hiv/aids vil blive fulgt op af en lignende indsats mod tuberkulose, både fra nationalt hold og fra internationale donorer. Der skal handles nu, hvis der skal dæmmes op for denne ødelæggende og ofte oversete sygdom.

eh/

Fra felten

Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Indien

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Læs mere
COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Insulin

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere
Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Sierra Leone

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Læs mere
Libyen

Flygtning i Libyen: ”Hvem tvinger et andet menneske til at leve sådan her?”

Læs mere
Konflikten i Mozambique
Mozambique

Voldsomme angreb i Mozambique: Børn og gravide kvinder sendt på flugt i bushen

Læs mere
Verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar i Bangladesh
Bangladesh

Dansk sygeplejerske om brand i verdens største flygtningelejr: ”De her mennesker bliver glemt”

Læs mere
Al Hol i Syrien
Syrien

Kvinder og børn mister livet i Al Hol

Læs mere
Bangladesh

Rohingya-flygtninge tvinges til at flytte ud på øde ø

Læs mere
COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Læs mere
Syrien
Syrien

Det er vanvittigt – borgerkrigen i Syrien har varet i 10 år

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Sydafrika

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

Læs mere
Patenter på vacciner mod COVID-19 bør ophæves

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Læs mere