09-08-2007low_30472_Cambodja.jpg

Øget indsats mod hiv/aids og tuberkulose

Læger uden Grænser yder hjælp til 7.000 patienter med hiv/aids i et land, hvor størstedelen af befolkningen ikke har adgang til basale sundhedsydelser. Tuberkulose tegner til at blive den helt store udfordring i fremtiden.

Cambodja er med sine 14 millioner indbyggere et af Asiens fattigste lande. Et svagt sundhedsvæsen, stadig præget af landets tumultagtige fortid, betyder, at under en femtedel af den landlige befolkning har adgang til fungerende sundhedsfaciliteter. Desuden er kvaliteten af de offentlige ydelser så ringe, at patienter ofte er tvunget til at søge hjælp på private klinikker.

Hiv/aids er den primære fokus for Læger uden Grænsers arbejde i Cambodja. Selv om andelen af hiv-smittede er lav sammenlignet med mange afrikanske lande, er over 180.000 mennesker stadig berørt af sygdommen. Læger uden Grænsers hiv/aids-program i Cambodja er organisationens største i Asien med mere end 7.000 patienter i behandling med livsforlængende antiretroviral (ARV).

Klinikker beskytter mod diskrimination

45-årige Vanna er en af de patienter, Læger uden Grænser har i behandling. Hun lever i provinsen Takeo i det sydvestlige Cambodja. Hun blev testet positiv for hiv/aids for fire år siden og har siden kæmpet mod både sygdommen og den diskrimination, hun bliver udsat for i sit lokalsamfund. Vanna lever af den smule penge, hun kan tjene ved at dyrke grøntsager, men hun har med sin status som hiv-smittet stadig sværere ved at klare sig selv og sørge for sine fire børn.

Med de fordomme, der stadig er knyttet til hiv/aids i Cambodja, tror nogle flere af Vannas naboer, at de risikerer at de ”opfange” sygdommen, hvis de køber varer fra hendes lille plads på det lokale marked. Hendes søn arbejder for en landmand for at sikre en ekstra indtægt for familien.

Læger uden Grænser forsøger at dæmme op for de fordomme, der gør livet svært for patienter som Vanna, ved at tilbyde behandling i såkaldte ”klinikker for kroniske sygdomme”. Her bliver hiv/aids-patienter behandlet side om side med patienter med sukkersyge og forhøjet blodtryk. På den måde er deres hiv-status mindre oplagt for omgivelserne.

Vanna har besøgt Læger uden Grænsers klinik i Takeo regelmæssigt, siden hun blev diagnosticeret med hiv for tre år siden. Takket være den livsforlængende ARV-medicin har den før så spinkle kvinde taget 14 kg. på og i det hele taget fået det meget bedre. Selvom det kan være krævende, har hun ingen problemer med at indgå i et livslangt forhandlingsforløb.

– Det generer mig ikke, at jeg er nødt til at tage medicinen hver eneste dag. ARV holder mig i live, så jeg er meget glad, siger hun.

Tuberkulose er en kæmpe udfordring

Kampen mod hiv/aids er i fuld gang takket være det arbejde, Læger uden Grænser og andre organisationer udfører i samarbejde med de lokale myndigheder. Men landet står overfor en anden alvorlig krise på grund af et stigende antal tuberkulose-tilfælde. Tuberkulose er en af de hyppigste følgesygdomme til hiv/aids og en af de hyppigste dødsårsager hos patienterne.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO rangerede Cambodja i 2006 som nr. 22. på listen over lande med de højeste tuberkulose-rater. Ca. to-tredjedele af alle cambodjanere bærer bakterien, og omkring 13.000 dør årligt af sygdommen. .

Med disse statistikker, sammenholdt med det faktum, at myndighederne har været længe om at reagere og kun har få ressourcer til rådighed, er der er akut behov for bedre behandling og diagnostik. Tuberkulose er meget smitsom sygdom, og patienter skal følge en streng behandling, der trækker sig over en periode på 6-8 måneder.

Multiresistens fordyrer behandlingen
Problemet ender ikke her. Fremkomsten af den multiresistente tuberkulose (MDR-TB) er en yderligere udfordring for sundhedsvæsenet i Cambodja.

– Der er problemer med både leverancer og priser, og vi er meget bekymrede for fremkomsten af MDR-TB. Multiresistensen kan udvikle sig til en stor krise i den nærmeste fremtid. Situationen er ganske alvorlig, og der bliver ikke gjort nok for at dæmme op for problemerne, fortæller Laurent Ferradini, Læger uden Grænsers medicinske koordinator i landet.

Behandlingen for den multiresistente tb er meget dyr, og patienter er nødsaget til at følge en streng, skemalagt behandling gennem to år, som er forbundet med en række ubehagelige sideeffekter så som alvorlig kvalme. Der er ingen garanti for at patienter med MDR-TB bliver helbredt.

Læger uden Grænser øger i øjeblikket sin fokus på tuberkulose i Cambodja gennem renovering og udvidelse af eksisterende faciliteter for på den måde at være i stand til at yde hjælp til det voksende antal tb-patienter. Håbet er, at kampen mod hiv/aids vil blive fulgt op af en lignende indsats mod tuberkulose, både fra nationalt hold og fra internationale donorer. Der skal handles nu, hvis der skal dæmmes op for denne ødelæggende og ofte oversete sygdom.

eh/

Fra felten

Sydafrika

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

Læs mere
Behandling COVID-19 Yemen

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Flygtninge Lesbos og Samos
Grækenland

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

Læs mere
Behandling COVID-19 Yemen
Yemen

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Læs mere

Opfordring til de rige lande: Prioriter menneskeliv over profit

Læs mere
Flygtninge i Europa

På flugt gennem Italiens snedækkede bjerge: ”Du er i livsfare, hvis dine fødder bliver våde”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Libanon

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Læs mere
Liberia

Hvert år dør 59.000 af rabies

Læs mere

Vi har fået ny direktør

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper under glemte kriser

Glemte kriser 2020

Læs mere

Et mærkeligt år i billeder

Læs mere
Grækenland

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Læs mere
msf flag

Julehilsen fra felten

Læs mere