Nyt håb for tuberkulosepatienter
For første gang siden 1963 er et nyt lægemiddel mod tuberkulose blevet godkendt. Det nye præparat virker også mod multiresistente former for tuberkulose og er en vigtig milepæl i kampen mod sygdommen.
Det er de amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndigheder, US Food and Drug Administration, der har godkendt det nye præparat, der også er aktivt mod multiresistent tuberkulose, som er et stigende problem for verdens tuberkulose patienter.
I dag behandles multiresistent tuberkulose (MDR-TB) med en to-årig kur bestående af 20 forskellige piller hver dag og otte måneder med daglige indsprøjtninger. Lægemidlerne i den meget intensive behandling er stærkt forældede og er forbundet med voldsomme bivirkningerne blandt andet stærk kvalme, risiko for permanent tab af hørelse eller svære psykoser. Kun 48 procent af patienterne bliver helbredt af behandlingen og bivirkningerne betyder ofte at deres fysiske tilstand bliver forværret.
”Det er det første nye godkendte præparat mod tuberkulose i 50 år, er derfor en kolossal milepæl, og at det også er aktivt mod multiresistente former, gør det til en potentiel gamechanger”, siger Manica Balasegaram fra Læger uden Grænsers Kampagne for Adgang til Livsvigtig Medicin.
Patienter skal have adgang til ny behandling
Læger uden Grænser opfordrer derfor lægemiddelmyndigheder og nationale sundhedsministerier til at arbejde for, at patienter med multiresistent tuberkulose får adgang til den nye medicin.
”Ansvaret ligger hos os alle for at gøre behandlingen kortere, mere effektiv og ikke mindst mere udholdelig end den nuværende”, siger Manica Balasegaram.
Behovet for nye behandlingsformer, der let kan udbredes, er stort. Omfanget af den resistente tuberkuloseepidemi er stort. Sidste år blev der registret 310.000 nye tilfælde, men man regner med, at kun godt 19 procent af de smittede på globalt plan modtager behandling.
”Indtil nu er der ikke gjort meget for at udbrede behandlingen, primært fordi den nuværende behandling er meget kompleks og dyr, og fordi den er meget hård ved patienterne”, siger Francis Varaine fra Læger uden Grænsers særlige arbejdsgruppe for Tuberkulose.
”Med en mere simpel, kortere og mere effektiv behandling bliver det muligt at udbrede behandlingerne og dermed kurere flere patienter med resistente og multiresistente former for tuberkulose”.
Endnu et lægemiddel på vej
Endnu et nyt lægemiddel til behandling af multiresistent tuberkulose er ved at blive godkendt og registeret af de europæiske lægemiddelmyndigheder, European Medicines Agency, og processen forventes afsluttet i 2013. Med hele to nye præparater mod multiresistent tuberkulose er der opstået en hidtil uset mulighed for at forbedre behandlingen og sætte ind over for sygdommen.
Adgangen til den nye medicin er dog i høj grad afhængigt af medicinalindustrien. Derfor opfordrer Læger uden Grænser producenterne til at gøre præparaterne tilgængelige for videre forskning, så en kortere og mere effektiv kur kan komme frem til de lande, der er hårdt ramt af tuberkulose.
Læger uden Grænser behandlede 26.600 tuberkulose patienter i 36 lande i 2011. Heraf led 1.300 af en multiresistent form.