Middelhavet-juni-redning.jpg

Nyt adfærdskodeks for Middelhavet vil få flere til at drukne

Det nye regelsæt for ngo-skibe på Middelhavet forhindrer os i at overføre overlevende fra et skib til et andet og dikterer bevæbnet politi ombord på vores skibe. Det kan vi som medicinsk nødhjælpsorganisation ikke acceptere. 

Et nyt regelsæt for redningsarbejdet på Middelhavet vil koste menneskeliv.

 

Det mener Læger uden Grænser, som derfor har meddelt det italienske indenrigsministerium, at vi ikke underskriver det såkaldte ”adfærdskodeks” i sin nuværende form.

 

Det er de italienske myndigheder, som vil have alle ngo-redningsskibe på Middelhavet til at underskrive det nye adfærdskodeks. Men flere af punkterne i adfærdskodekset (code of conduct) resulterer i en forringelse af effektiviteten af redningsarbejdet på Middelhavet.

 

Derfor har vi valgt ikke at underskrive, men forsætter vores livreddende arbejde med to skibe i koordination med Maritime Rescue Coordination Center (MRCC) i Rom – et arbejde der overholder internationale love og regler på havet. 

 

Menneskeliv vil gå tabt

Adfærdskodekset indeholder en unødvendig begrænsning af vores nuværende arbejde. Særligt punktet der vedrører overførsel af overlevende, som man har reddet, til andre skibe.

 

Siden begyndelsen af vores arbejde på Middelhavet har vi overført overlevende fra et skib til et andet. Det gør hele redningsarbejdet mere manøvredygtigt og effektivt, da hver enkelt lille redningsskib ikke skal bruge tid på at sejle i havn flere hundrede kilometer væk, når vi har reddet nødstedte.

 

”Men ifølge regelsættet må vi ikke længere overføre overlevende fra et skib til et andet, men skal i stedet sejle dem direkte i land. Det gør, at man ikke kan være ligeså meget til stede, der hvor flest mennesker drukner på havet. Redningsarbejdet bliver nu mere vanskeligt, da redningsbåde ifølge regelsættet skal bruge tid på at sejle frem og tilbage i stedet for at redde liv. Det kan vi ikke acceptere, ” siger Annemie Loof, indsatsleder for Læger uden Grænser på Middelhavet.

 

Intet bevæbnet politi

Derudover kan vi ikke gå med til, at redningsskibe ifølge adfærdskodekset skal have bevæbnede politifolk ombord. Det strider mod grundlæggende humanitære principper.

 

Vi ønsker som medicinsk nødhjælpsorganisation at forblive upartisk og neutral og kan derfor ikke indgå et samarbejde med bevæbnede politifolk. Ingen steder i verden tillader vi våben på vores hospitaler eller andre projekter. Derfor kan vi heller ikke lade politifolk fra Italien være bevæbnede ombord på vores skibe.

 

Vi har foreslået, at der kunne være ubevæbnede politifolk ombord. Men dette forslag er ikke kommet med i adfærdskodekset, hvilket også er en af grundene til, at vi ikke kan skrive under.

 

Ansvaret for at redde liv på Middelhavet ligger hos stater. Vores redningsarbejde er kun en akut nødløsning, fordi mennesker ellers vil dø nu og her. EU er nødt til at oprette en EU-mekanisme med det primære fokus at redde mennesker fra at drukne på havet.