05-02-2009low_46591_250.jpg

Ny test kan afsløre kala azar

På verdensplan dør mere end 50.000 mennesker hvert år af infektionssygdommen kala azar. Alligevel kender de færreste til symptomerne, eller til hvordan man diagnosticerer sygdommen Derfor kommer de fleste patienter meget sent i gang med behandlingen. Hvis man ikke behandles inden for to år, kan man dø af kala Azar.

På trods af, at kala azar er udbredt i visse områder i Kenya, er det de færreste sundhedsklinikker og læger der kender til problemet og som vil teste patienter for sygdommen.
 
Dem der har den nødvendige viden til at teste patienter kan ikke eftersom det militære regime har indført strenge restriktioner om, at det kun må foregå på særlige laboratorier. Det kræver stabil elektricitetforsyning og uddannet sundhedspersonale. 
 

Et lille stik i fingeren
Derfor opfordrer Læger uden Grænser til, at man benytter den simple Opti Leish test. 
 
”Enhver som kan lave et lille stik i fingeren, tælle bloddråber og derefter vente et bestemt antal minutter, kan benytte denne test”, forklarer læge, Dagemlidet Worku, fra Læger uden Grænser.
 
”Testresultatet viser sig efter 20 til 25 minutter og er cirka 97 procent sikkert”. Testen benyttes af Læger uden Grænser på en række sundhedsklinikker i området, men det er langt fra nok, hvis man skal komme den dødelige sygdom til livs.
 
Selvom man er i stand til at diagnosticere sygdommen hos patienter, er det nødvendigt med flere behandlingstilbud, for at kunne reducere både sygdommens udbredelse og for at undgå udvikling af medicinresistens.