Bombardementer mod sundhedsfaciliteter i Syrien er steget.

Ny regn af tøndebomber mod hospitaler i Syrien

Ti hospitaler er blevet angrebet siden maj. Nu har yderligere to hospitaler været udsat for bombardementer.  

Busra hospitalet i Dara’a området er blevet ødelagt efter at være blevet ramt af ti tøndebomber siden mandag aften. Hospitalet er et af ti medicinske faciliteter, der er blevet mål for angrebene inden for den seneste måned. Busra hospitalet var den eneste sundhedsfacilitet, der ydede fødselshjælp og dialyse i Dara’a.

 

”De ramte bygningen omkring kl. 23 med fire tøndebomber, der ødelagde døre og vinduer. Da vi ankom, hørte vi helikoptere, som stadig kredsede rundt, og vi evakuerede det medicinske personale og patienterne. Efter en time kastede de yderligere seks tøndebomber, som ødelagde halvdelen af det medicinske udstyr og gjorde omfattende skade på bygningen”, siger en af de ledende læger på hospitalet. 

 

”De nye angreb på medicinske faciliteter er fuldstændig uacceptable. Vi anmoder endnu engang alle stridende parter om at respektere civile, sundhedsfaciliteter og medicinsk personale i henhold til humanitær lov”, siger Carlos Francisco, der leder Læger uden Grænsers arbejde i Syrien. 

 

Angreb i det nordlige Syrien

Disse angreb kom kun få dage efter et andet angreb på et hospital, som Læger uden Grænser støtter i Aleppo området i det nordlige Syrien. En tøndebombe eksploderede 10. juni lige uden for en klinik, og det gik hårdt ud over medicinsk udstyr, apoteket og alle døre og vinduer. Hospitalets opvågningsafdeling kan ikke bruges på grund af angrebet.

 

De intense og utallige angreb på medicinske faciliteter i Aleppo er stigende. Læger uden Grænser har fået rapporter om angreb på ni faciliteter siden maj 2015. Blandt dem blev seks hospitaler ramt, som udgør 40% af de funktionelle hospitaler i det østlige Aleppo. 

 

”Hospitaler er det primære mål, men i den seneste tid er ambulancer også blevet angrebet med missiler. Sundhedsfaciliteter er også blevet angrebet”, forklarer en af lægerne, som arbejder på det hospital i Aleppo, som Læger uden Grænser støtter. 

 

Det var det tredje angreb, som ramte hospitalet inden for det seneste år, og ifølge personalet var det også det værste og mest ødelæggende.

 

Fortsætter arbejdet

”Det medicinske personale var på hospitalet, og en af lægerne blev såret. De ansatte er her stadig, selv efter dette angreb. Det er normalt at føle frygt, men vi er forpligtet til at fortsætte vores arbejde. Som sundhedspersonale i Aleppo er vi skuffede, fordi verden ser på vores lidelser uden at gøre noget for at beskytte os. Vi har brug for beskyttelse mod disse angreb. Situationen er meget voldsom og smertefuld”, siger lægen. 

 

Angreb med tøndebomber har ødelagt og destrueret medicinsk udstyr, medicinlagre, generatorer til strøm og tvunget sundhedsfaciliteter til at lukke. Nogle kan åbne igen. Andre er lukket for altid. Når klinikker tvinges til at lukke, søger patienter alternative steder hen, men deres muligheder bliver hele tiden færre. Sundhedspersonalet flygter, og mange typer medicin er ikke længere mulige at skaffe.

 

”Der er mangel på medicinsk personale, fordi de fleste læger flygter ud på landet eller til Tyrkiet. Hvis angrebene fortsætter, forventer jeg, at de fleste af det medicinske personale vil flygte”, siger Francisco. 

 

Læger uden Grænser driver syv medicinske faciliteter i Syrien og støtter mere end 100 klinikker, sundhedsposter og felthospitaler. Læger uden Grænser behandler også patienter fra Syrien, som er flygtet til Jordan, Libanon og Irak.