Mennesker i kø for at blive vaccineret mod mæslinger i Mangaizé, Niger.

Niger: Vi bekæmper to epidemier og prøver at afværge en tredje

Epidemier af mæslinger og meningitis hærger på samme tid i Niger. Sammen med sundhedsmyndighederne prøver vi at få epidemierne under kontrol og forsøger at undgå, at kolera spreder sig fra Nigeria.

De steder i Niger, der er hårdest ramt af epidemiudbruddene, huser mange flygtninge og fordrevne, der er flygtet fra vold og konflikt i regionen.

 

For at undgå sygdommene i at sprede sig yderligere hjælper Læger uden Grænser med at behandle syge patienter og giver præventive vacciner.

 

I samarbejde med de lokale sundhedsmyndigheder har vi gennemført en gigantisk vaccinationskampagne.

 

Da den var færdig i april, var 254.000 mennesker blevet vaccineret mod meningitis.

 

”I kampen for at forhindre epidemierne i at sprede sig er vores nuværende prioritet at give vaccinationer i områder, hvor fordrevne kommer i kontakt med lokalbefolkningen,” siger Augustin Ngoyi, der er nødhjælpskoordinator for Læger uden Grænser.

 

I den vestlige del af Niger er der registreret 1.409 tilfælde af meningitis C siden januar. 94 mennesker er døde af sygdommen. Den gode nyhed er, at meningitisepidemien nu synes nu at være afværget.

 

Mæslingerne kommer

Netop som meningitisepidemien begyndte at aftage midt i marts, brød mæslingeepidemien ud. Indtil videre er 1.921 mennesker blevet smittet, og fem er døde.

 

Læger uden Grænser samarbejder med de lokale sundhedsmyndigheder for at få bugt med mæslingeepidemien og har støttet 73 sundhedscentre i behandlingen af patienter med mæslinger.

 

Omkring Mangaizé i det vestlige Niger ved grænsen til Mali har mange fordrevne fra Mali slået sig ned. Her er flere end 15.000 mennesker blevet vaccineret. En ny vaccinationskampagne er undervejs i Abala 250 kilometer mod øst. Her er målet, at 35.000 mennesker skal vaccineres.

 

Der er også registreret mæslinger i Diffa-regionen, der ligger ved grænsen til Nigeria. Derfor er vi i gang med vaccinationer i området. Her har omkring 240.000 mennesker søgt tilflugt efter at være blevet tvunget på flugt af Islamic State’s West Africa Province (ISWAP), bedre kendt som Boko Haram.

 

Frygter koleraudbrud

Nu er der et udbrud af kolera i Nigeria, og siden flygtningene i Diffa kommer fra Nigeria, frygter man, at sygdommen vil sprede sig til regionen og videre ud i landet. Derfor giver vi præventive vaccinationer mod sygdommen i Diffa-regionen i samarbejde med Nigers sundhedsmyndighederne.

 

Sidst i marts vaccinerede et hold på 391 mennesker fra Læger uden Grænser og sundhedsministeriet 105.000 mennesker i løbet af tre dage.

 

”Den bedste løsning er at bruge vaccinationer præventivt. Hvis der sker et massivt udbrud, vil det være meget vanskeligt at bekæmpe på grund af den ustabile situation i området,” siger Jeff Mutombo, der er læge og medicinsk koordinator for Læger uden Grænser.  

  

Intensiveret overvågning

Præventive vaccinationer er et middel, men det er også vigtigt at overvåge sygdommenes udbredelse og fremkomsten af nye tilfælde.

 

”Hvis vi skal stoppe sygdommene i at sprede sig, er det vigtigt, at nye tilfælde opdages hurtigt. Det er vigtigt, at information om sygdomstilfælde samles og deles, og patienter behandles hurtigst muligt,” siger Augustin Ngoyi, der er nødhjælpskoordinator for Læger uden Grænser.

 

Derfor hjælper Læger uden Grænser Nigers sundhedsmyndigheder med at forberede en strategi for bedst muligt at stoppe sygdommene. Det sker ved at forbedre overvågningen af sygdommenes udbredelse og ved hurtigst muligt at få syge i behandling.

 

Desuden har vi trænet 80 laboratorieteknikere fra 32 klinikker og doneret udstyr for at øge laboratoriernes kapacitet i Niger.