Næsten seks millioner syrere på flugt
20. juni er Verdens Flygtningedag: I Syrien er 4,25 millioner mennesker internt fordrevne og 1,6 millioner er flygtet til nabolandene, hvor de kæmper en kamp hver eneste dag for at skaffe husly og mad. Læger uden Grænser advarer om de ekstreme levevilkår, som påvirker sundhedstilstanden hos de syriske flygtninge.
“Efter vores hus blev ødelagt i Syrien for otte måneder siden, tog vi fra et sted til et andet på flugt fra krigen, inden vi kunne krydse grænsen til Libanon,” fortæller Wafa, som bor med sin familie i en ufærdig bygning i Bekaa-dalen i Libanon, som er den vigtigste indgang til landet for syrerne. ”Vi sov på gaden, indtil ejeren af denne bygning tilbød os at bo her. Om natten sover vi på to tynde madrasser på gulvet. Min mand på den ene side, og jeg på den anden og med børnene imellem os med nogle tæpper over. Det er alt vi har.”
Enorme sundhedsmæssige konsekvenser
I Bekaa-dalen i byen Baalbeck er omkring 400 syriske flygtninge samlet i en gammel skole. Flere familier deler, hvad der plejede at være klasseværelser, mens andre bor i telte i gården. Der bor op til 20 mennesker i et klasseværelse med plastfolie til at dele rummene op til familierne. Folk bor, sover og laver mad i samme rum og op til ti familier deler et badeværelse, som fungerer både som toilet og bad.
Krigen rammer syrerne hårdt og forringer deres sundhedstilstand voldsomt. “Omkring halvdelen af vores patienter lider af luftvejsinfektioner på grund af vejret og de vanskelige levevilkår,” forklarer Wael Harb, læge for Læger uden Grænser. “De har ringe adgang til vand og hygiejne, så risikoen for smitsomme sygdomme er meget høj.”
Mangel på husly
At finde husly er næsten umuligt for det stadigt stigende antal flygtninge i Libanon. “Det sværeste er at betale for husleje. Vi er blevet bedt om at betale 600 dollars om måneden, men vi er ikke turister, vi er mennesker, der flygter fra en krig,” siger Amar, en far til fire, der sammen med sin familie flygtede fra Damaskus for tre måneder siden og ankom til Libanon med intet andet end det tøj, de har på kroppen.
Mange syriske flygtninge har ikke råd til at betale husleje og er tvunget til at bo i ufærdige bygninger, garager, stalde og telte, som de deler med andre familier. ”Det medicinske spørgsmål er derfor kun én af deres bekymringer. I Bekaa-dalen er de mange flygtninge spredt over dette store område, som er et af de fattigste i landet, og alle kæmper hårdt for de basale fornødenheder,” forklarer Tania Miorin, feltkoordinator for Læger uden Grænser.
Læger uden Grænser har fem hospitaler og kører mobilklinikker i det nordlige Syrien. I 2013 har Læger uden Grænser foretaget over 2.481 operationer, tilset 46,123 patienter, vaccineret næsten 70.000 børn mod mæslinger og hjulpet over 1.000 spædbørn til verden. Læger uden Grænser behandler desuden patienter med smitsomme og kroniske sygdomme. I nabolandene Jordan, Irak, Tyrkiet og Libanon har Læger uden Grænser foretager 150.000 konsultationer i flygtningelejrene. Det skønnes at 6,8 millioner mennesker har akut behov for nødhjælp. Læger uden Grænser arbejder stadig på at få officiel tilladelse til at arbejde i de regeringskontrollerede områder i Syrien.