Mosuls sjæle står også i flammer

Kampene mod Islamisk Stat i Mosul har sendt hundredtusinder på flugt. Vi giver psykologisk førstehjælp og hører grufulde historier fra de traumatiserede mennesker.

Forældre fortæller, at Islamisk Stat (IS) har tvunget dem til at slå deres egne børn ihjel.

 

I begyndelsen havde vores psykologer svært ved at tro på beretningerne, men da flere og flere mennesker på flugt gentog lignende beretninger, tegnede der sig et billede af en grusom virkelighed.

Den irakisk by Mosul har været belejret i over to år af Islamisk Stat, og indbyggerne fortæller om en hverdag med offentlige henrettelser, steninger og tortur.

I slutningen af 2016 indledte den irakiske hær en offensiv for at generobre byen. Luftangreb har afløst Islamisk Stats pinsler og har sendt befolkningen på flugt. FN melder om op mod en kvart million mennesker på flugt.

 

Mennesker på flugt får tilbudt vores psykologhjælp i en lejr for internt fordrevne i Irak.

Mennesker på flugt får tilbudt vores psykologhjælp i en lejr for internt fordrevne i Irak. © Brigitte Breuillac

 

Søvn og samtale

Omkring 30.000 af dem har søgt sikkerhed i lejrene Hassansham og Khazar 35 kilometer øst for Mosul. Her er vi til stede, og det er her, vores psykologer lytter til oplevelserne.

At der er nogen, som lytter, er første skridt tilbage mod et liv, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani, der er psykolog i Læger uden Grænser.

”Når mennesker på flugt ankommer, er de i en krisetilstand, og mange tror, at de er ved at blive sindssyge, fordi de har mareridt og flashbacks. Det er vigtigt at fortælle dem, at det bliver bedre, og at de efter seks til syv uger oplever krisen og sorgen mindre intenst.”

 

Vores psykologer lytter til dem, og psykiaterne medicinerer dem, så de kan sove.

”Søvn er noget af det allervigtigste for at få det bedre, og nogle gange skal der medicin til. Vi skal hjælpe dem med at holde ud, så de overlever denne første periode.”

Og netop det at overleve er svært for mange.

”Mennesker på flugt fra Mosul har oplevet forfærdelige ting – hvis man har været tvunget til at slå sit eget barn ihjel, så er det selvfølgelig en forfærdelig oplevelse at leve med, " siger Mozhdeh Ghasemiyani.

 

"Måske er du tilmed den eneste, der er tilbage i familien? Samtidig er du i alarmberedskab, for er du i sikkerhed, og hvad skal der ske nu? Alt det gør det enormt svært at holde ud. I flygtningelejre ser vi derfor, at selvmordsraten stiger voldsomt.”

 

Vi behandler de mest syge

Vores psykologer og psykiatere er til stede i begge lejre, og der er stor efterspørgsel efter hjælpen. Patienterne lider af svære depressioner, angst, akut stress og posttraumatisk stresssyndrom. Vi oplever, at patienter, som aldrig ville have søgt psykologhjælp, kommer til os for at få hjælp.

”Vi behandler alle patienter. Faktisk er vi den eneste organisation, der behandler alvorligt syge patienter og tilbyder psykiatrisk hjælp,” fortæller Bilal Budair, der leder Læger uden Grænsers psykologhjælp i området.

I gennemsnit ser vi 45 patienter hver dag i hver af lejrene, men mens denne første akutte behandling kan hjælpe de traumatiserede mennesker med at vælge livet, så skal der meget mere hjælp til for at få dem til at leve et velfungerende liv, vurderer Mozhdeh Ghasemiyani:

”De har brug for langvarig psykologisk og psykiatrisk behandling for ikke at ende med kroniske traumatiske reaktioner.”