Migranter i Mexico tortureres med elektriske chok og voldtægter
Når sårbare mennesker flygter gennem den mexicanske ørken fra syd- og mellemamerikanske lande, risikerer de brutale torturmetoder og systematisk vold, når de krydser risikofyldte ruter, hvor kriminelle bander hærger. Det rapporterer Læger uden Grænsers team i Mexico, som har talt med ofrene.
“Vi oplever en drastisk stigning i antallet af kidnapninger i dette område og en forværring i de torturmetoder, som de kriminelle bander i området anvender,” siger Læger uden Grænsers medicinske projektleder Gemma Pomares i Mexico om den eskalering, som teamet oplever i forhold til antallet af tortur- og voldsofre.
I vidneudsagn indsamlet fra Læger uden Grænsers personale, som yder psykologisk og medicinsk hjælp i området, beretter migranter om bortførelser, tortur, ekstrem vold og seksuelle overgreb med henblik på afpresning, når de forsøger at krydse grænsen fra Guatemala på vej mod Tenosique i Mexico.
De bliver tvunget til at tage tøjet af. De bliver bundet i timevis og efterladt udendørs under varme temperaturer og ekstreme vejrforhold som en form for afpresning. Sådan beretter vores psykologer og lægeteam efter samtaler med ofrene. Med tvang bliver de bedt om at udlevere telefonnumre på pårørende i hjemlandet, de flygter fra, så bandemedlemmerne kan ringe til dem og afpresse dem.
Den manglende beskyttelse er uacceptabel
”Vi ser nu de humanitære konsekvenser af de stramningerne, der er foretaget i migrationspolitikken, som sigter mod at påføre tusinder af desperate mennesker på flugt mere smerte,” siger Sergio Martín, der er Læger uden Grænsers programkoordinator i Mexico.
”Den manglende beskyttelse og brutalitet, som disse sårbare mennesker møder, er uacceptabel.”
De migrationsstramninger, som den amerikanske regering indførte sidste år, har resulteret i flere meldinger om vold og tortur og en række dokumenterede menneskerettighedskrænkelser. I migranter og flygtninges forsøg på at trænge igennem til den amerikanske grænse tyer de til risikofyldte ruter, hvor kriminelle bander og smuglere oftest står klar til at udnytte deres sårbare situation.
Det var blot et spørgsmål om tid, før den brutale vold rettet mod migranter og flygtninge, ville flytte sig fra den nordlige grænse til den sydlige del
Sergio Martín, Læger uden Grænsers programkoordinator i Mexico
Voldtægt, tortur og afpresning
Alene på én måned har Læger uden Grænsers medicinske og psykologiske team i Tenosique talt med 11 personer, der har været udsat for de voldsomme kidnapninger og torturmetoder. I alt var der 11 personer i de første otte måneder af året, så det peger på en drastisk forværring af forholdene, rapporterer Læger uden Grænsers personale.
Flere af patienterne har fået behandling for skud- og knivsår, men også mennesker, der har oplevet tortur, såsom elektriske stød på kønsdele og andre følsomme kropsdele. Flere af disse patienter rapporterede, at de var blevet tvunget til at være vidne til, at deres ledsagere blev voldtaget som en ydmygende form for tortur.
Truet på livet
Vilma og hendes tre døtre er nogle af dem, der flygtede til Mexico. Det er en af verdens farligste migrantruter, men Vilma havde ikke et valg.
”Jeg flygtede fra Honduras på grund af min voldelige mand. ´Jeg tager din børn fra dig og slår dig ihjel,´” plejede han at sige til mig.
Vilma og børnene var konstant i fare under rejsen. Især den ældste datter var udsat og måtte skjules for at beskytte hende mod at blive voldtaget.
Noget af rejsen foregik på et overfyldt tog, og her forsøgte en mand at sælge Vilma til en anden mand ombord. Vilma var så bange, at de stod af.
Da de endelig troede, at de var i sikkerhed og søgte tilflugt i en kirke, blev en pige kidnappet for øjnene af familien.
Fanget
Heldigvis blev Vilma og børnene tilbudt et lift til Reynosa. Heller ikke her var de i sikkerhed, for grænsebyen er en af de farligste byer at opholde sig i.
”En taxachauffør kom hen til os: ’Skynd jer! Gå direkte hen til centret for migranter, for I er i fare her’. Jeg har det forfærdeligt. Hvis vi forlader det centret for migranter, er vi i stor fare. Vi risikerer at blive kidnappet af bander, som tager mine piger fra mig og tvinger mig til ud i prostitution.”
Nu får Vilma og hendes børn psykologhjælp af Læger uden Grænser, mens de venter på, at deres sag bliver afgjort. De ved endnu ikke, om de får lov til at krydse grænsen til USA, eller hvor længe de må opholde sig i Reynosa.
Læger uden Grænser har undersøgt, hvor mange kvinder der udsættes for seksuel vold langs migrantruten: 31 % af dem er udsat for overgreb.
Læger uden Grænser har siden 2012 ydet lægehjælp og psykologhjælp til migranter og flygtninge, der hovedsageligt flygter fra Honduras, Guatemala og El Salvador langs den mexicanske migrationsrute. Vores hold hjælper flygtninge i staterne Tabasco, Veracruz, Tamaulipas, Oaxaca, Chiapas, Hidalgo, delstaten Mexico, San Luis Potosí, Guanajuato, Jalisco og i Mexico City.