MSF143909.jpg

Middelhavet: Vi går aktivt ind i redningsarbejdet

Mens regeringer i Europa lader migranter drukne i tusindvis i Middelhavet, har vi valgt at gå aktivt ind og hjælpe for at redde liv.

Derfor har vi valgt at starte en fælles operation med den ikke-statslige organisation MOAS (Migrant Offshore Aid Station), der involverer eftersøgning, rednings- og medicinsk nødhjælp mellem Afrika og Europa. Den livreddende operation vil løbe fra 2. maj 2015 til oktober 2015, hvor tusinder af mennesker forventes at risikere deres liv i forsøget på at nå sikker havn i Europa i år. 

 

Dødelig rekord

Sidste år var en dyster rekord for mennesker, der krydsede Middelhavet. Mere end 3.400 døde i forsøget på at nå Europa.

 

I år forventes dødstallet at blive endnu højere, da der er endnu mindre assistance til både i nød. Den italienske flådes søgen og redningsoperation, Mare Nostrum, blev nedlagt i november 2014 på grund af manglende støtte fra europæiske regeringer, og der er ikke kommet en erstatning fra EUs side. 

 

Lades i stikken

”Europa har vendt ryggen til mennesker på flugt fra nogle af de værste humanitære kriser i nyere tid. Beslutningen om at smække dørene i og bygge fæstninger betyder, at mænd, kvinder og børn er tvunget til at risikere deres liv for at tage på en desperat rejse over havet. Det fjerner ikke problemet at ignorere denne situation. Europa har både ressourcerne og et ansvar for at forhindre flere dødsfald på dets dørtrin og må handle for at undgå det”, siger Arjan Hehenkamp, der leder vores indsats.

I de kommende måneder vil hold fra Læger uden Grænser og MOAS i en fælles indsats blive placeret i det centrale Middelhav ombord på MY Phoenix, et 40 meter langt redningsfartøj. Båden er udstyret med hurtigtgående gummibåde og overvågnings-droner samt et mandskab på 20 personer, der kan hjælpe med at redde nødstedte op af havet. Vores læger og sygeplejersker vil give førstehjælp og kan for eksempel også hjælpe kvinder, der skal til at føde.  

 

3.000 liv på 60 dage

"Vores motivation er enkel," siger MOAS’ direktør Martin Xuereb. "Ingen fortjener at dø, og vi vil gøre alt i vores magt for at sikre, at dem, der føler sig tvunget til at påtage sig denne livsfarlige rejse i interimistiske fartøjer, ikke drukner. Da vi lancerede vores aktiviteter sidste år, reddede vi 3.000 mennesker på 60 dage. Vi håber at gøre endnu mere i år, nu da vi opererer sammen med Læger uden Grænser. "

 

Et hold fra vores organisation, bestående af to læger og en sygeplejerske, vil være om bord på skibet. De har udstyr til livreddende nødhjælp, til at behandle dehydrering, brændstof-forbrændinger, alvorlig solskoldning og underafkøling, som forventes at være nogle af de mest presserende medicinske behov hos mennesker, der måske allerede har tilbragt dage på havet.

 

Liv nedprioriteres

"Vi kan ikke sætte en stopper for de krige og elendighed, der tvinger folk til at forlade deres hjemland. Men vi har en chance for at reducere antallet af dødsfald og yde kritisk bistand til de tusindvis af mennesker, der vil krydse Middelhavet denne sommer, "siger Hehenkamp. "Europæiske regeringer har valgt at prioritere overvågning og beskyttelse af grænser frem for at redde liv. Indtil der sker en ændring i politikken, vil Europas kollektive modvilje mod at levere sikre alternativer for dem, der ønsker at nå vores kyster, fortsætte med at koste liv. "

 

Vores direktør Michael Gylling Nielsen har skrevet et blog-indlæg hos Jyllands-Posten om vores holdning til situationen med migranter, der flygter til Europa.

 

Læs blog-indlægget her