21-05-2008low_42115_250x178.jpg

Medicinsk hjælp og telte til Sichuan provinsen

Læger uden Grænsers hjælp når ud til de hårdest ramte og tæt befolkede jordskælvsområder i det sydvestlige Kina. Området er på størrelse med Frankrig. Tilførsel af læger og medicinsk udstyr letter det lokale sundhedsvæsens arbejde med at håndtere de tusinder af sårede.

Det er nu mere end en uge siden et jordskælv med en styrke på 7,9 Richter ramte Sichuan provinsen i Kina.Det officielle dødstal er over 40.000 og op til 4,8 millioner mennesker er blevet hjemløse.


 


Læger uden Grænser (MSF) uddeler nødhjælpsforsyninger og giver medicinsk hjælp til de overlevende.


 


De kinesiske myndigheder har med hjælp fra privatpersoner og lokalsamfund i hele Kina, været i stand til at handle både hurtigt og effektivt på katastrofen. Læger uden Grænser har arbejdet sammen med det kinesiske Røde Kors for at undersøge og vurdere behovene.


 


Flere veje farbare
I løbet af ugen er flere veje blevet farbare og holdene fra Læger uden Grænser har været i stand til gradvist at komme nærmere de hårdest ramte områder nær jordskælvets epicenter. De helt basale behov som mad, vand og husly er for en dels vedkommende dækket, men der er behov for specialudstyr til medicinsk behandling, fordi hospitalerne i området er skadede og bygningerne fortsat er ustabile.


 Sammen med det lokale Røde Kors har Læger uden Grænser givet 1.750 familietelte og planlægger at uddele yderligere 2.000 telte.


 


Guanghan
Et hold fra Læger uden Grænser, bestående af blandt andet en ortopædkirurg og en læge, arbejder på et sygehus i byen Guanghan i det hårdt ramte Deyang distrikt.


 


Sygehuset behandler alvorligt skadede patienter, som er blevet fløjet ind med helikopter fra byerne Shifin, Mianzhu og Beichuan, hvor ødelæggelserne er enorme.


 


Læger uden Grænser har også doneret medicin og medicinsk udstyr til sygehuset.


 


I Guanghan har MSF besøgt flere steder, hvor hjemløse har samlet sig i midlertidige lejre. De hjemløses grundlæggende behov dækkes stort set af myndighederne og lokalbefolkningen.


 


Patienter i telte
Læger uden Grænser har også forsynet to statslige sygehuse i byen Mianzhu i Hanwang med medicinsk materiel og et telt. Begge sygehuse fik store skader under jordskælvet og alle medicinske aktiviteter foregår nu udendørs i et telt i nærheden. I denne uge donerede Læger uden Grænser 20 store telte til patientbehandling.


 


Personalet på sygehuset er meget presset – både fordi mængden af arbejde er overvældende, men også fordi størstedelen af dem er personligt berørt af katastrofen. Læger uden Grænser undersøger mulighederne for at yde mere støtte.


 


Knusningskader og mental hjælp
Mange af jordskælvets ofre er bragt til Chengdu. Læger uden Grænser samarbejder med specialister på tre af de største sygehuse i byen, hvor der er kapacitet og ekspertise inden for ortopædi.
 
Knusningsskader kan føre til ødelagt væv og indre blødninger, som kan give nyresvigt. Bliver patienten ikke behandlet i tide, kan tilstanden være dødelig.


 


En psykolog fra Læger uden Grænser med erfaring fra arbejde med traumatiserede mennesker arbejder på Huaxi-sygehuset i Chengdu, som er et stort psykiatrisk sygehus for indbyggere i hele regionen. Her rekrutteres og trænes flere hundrede studenter, så de kan hjælpe overlevende med psykisk støtte.


 


/mdo