Tilbageholdte medarbejdere i Syrien frigivet

Læger uden Grænser bekræfter, at alle de fem medarbejdere, der siden 2. januar har været tilbageholdt i Syrien, nu er blevet frigivet. Tre af de tilbageholdte blev frigivet den 4. april og de sidste to, der blev frigivet i går, er nu på vej til at blive genforenet med deres familier og venner. Samtidig fordømmer Læger uden Grænser på det kraftigste tilbageholdelsen, som har tvunget organisationen til helt at lukke tre suspenderede projekter i Jabal Akkrad-regionen i det nordvestlige Syrien.

Den 2. januar blev de fem medarbejdere hentet af bevæbnede personer i det nordlige Syrien, hvor de arbejdede på et hospital drevet at Læger uden Grænser. Hospitalet tilbød medicinsk hjælp til befolkningen i området, som er hårdt ramt af konflikten. Tre af de tilbageholdte blev frigivet den 4. april, og de sidste to blev frigivet i går.

 

”Vi er meget glade og lettede over at alle vores kollegaer endelig er blevet frigivet, heriblandt vores danske kollega, som nu er ved at blive genforenet med sin familie. Det er utrolig rart at vide, at de er i god behold. Vi er dog også oprørte over den kyniske handling, der betyder, at den hårdt ramte befolkning afskæres fra den hjælp, de desperat har brug for”, siger Michael Gylling Nielsen, direktør i Læger uden Grænser i Danmark. ”Når nødhjælpspersonale direkte bliver angrebet, betyder det, at den livsnødvendige hjælp reduceres. Ofrene for denne handling er derfor på lang sigt det syriske folk. Godt 150.000 mennesker i Jabal Akkrad-regionen står nu uden vores hjælp.”

 

I de tre projekter udførte Læger uden Grænsers medarbejdere sidste år 521 kirurgiske operationer efter krigsskader, 36.294 lægekonsultationer og hjalp over 400 børn sikkert til verden.

 

I andre regioner i det nordlige Syrien driver Læger uden Grænser fortsat projekter, men sikkerhedssituationen gør det ekstremt svært at give den nødvendige hjælp. Hospitaler og sundhedsklinikker er blevet angrebet, og sundhedspersonale er blevet slået ihjel og truet af bevæbnede grupper. Andre steder i Syrien er Læger uden Grænser blevet nægtet adgang, hvilket har betydet, at det ikke har været muligt at starte medicinske nødhjælpsprojekter.

 

”Hændelsen viser den totale mangel på respekt for civile, der hersker i Syrien i dag. Mens millioner af syrere har brug hjælp for at overleve, afvises idéen om uafhængig og neutral humanitær tilstedeværelse fuldstændig af nogle af de stridende parter i konflikten. At dømme efter de behov vi ser i Syrien i dag, burde vi have det største medicinske nødhjælpsprogram i Læger uden Grænsers historie. Det syriske folks behov er massive, men under de nuværende omstændigheder er vores mulighed for at hjælpe dem forsvindende lille. Det gør ondt”, siger Joanne Liu, Læger uden Grænsers internationale præsident.

 

 

Siden juni 2012 har Læger uden Grænser drevet midlertidige hospitaler og sundhedsklinikker i det nordlige Syrien. Her har Læger uden Grænser foretaget mere end 7.000 kirurgiske operationer, taget imod 53.000 akutte patienter, tilset 88.000 patienter ved almindelige konsultationer og assisteret ved over 2.000 fødsler. Derudover har organisationen støttet et netværk af syriske læger og sundhedsfolk på 50 hospitaler og 80 sundhedscentre i 7 regioner. I Irak, Jordan og Libanon driver Læger uden Grænser endvidere store programmer for de mange syriske flygtninge med behov for medicinsk hjælp.

 


 

Læger uden Grænser vil gerne takke for den støtte, der er blevet vist vores kollegaer og deres familier. Vi er taknemmelige for den forståelse medierne har udvist igennem disse svære måneder. Vi håber på den samme respekt og forståelse nu, hvor vores kollegaer er kommet sikkert hjem.

 

Af hensyn til de fem medarbejdere og deres familier, vil vi ikke offentliggøre deres identiteter, og vi vil ikke kommentere yderligere på omstændighederne bag deres tilbageholdelse eller frigivelse.

 

Fra felten

Millioner på flugt i Sydsudan fra borgerkrig, konflikt, oversvømmelse
Sydsudan

En 10 år lang tragedie: Sydsudans årti som selvstændigt land

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper mennesker på flugt

82 millioner mennesker er på flugt lige nu

Læs mere
msf flag

Tre kolleger er blevet brutalt dræbt i Etiopien

Læs mere
Libyen

Fanget i Libyen: Mor gav nyfødt fast føde for at undgå, at babyen sultede

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Grækenland

Her er, hvad vi har set i EU’s umenneskelige flygtningelejre: ”Det, jeg oplevede, var gruopvækkende”

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Bomber over Gaza: Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler

Læs mere
Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Indien

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Læs mere
COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Insulin

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere