Tilbageholdte medarbejdere i Syrien frigivet

Læger uden Grænser bekræfter, at alle de fem medarbejdere, der siden 2. januar har været tilbageholdt i Syrien, nu er blevet frigivet. Tre af de tilbageholdte blev frigivet den 4. april og de sidste to, der blev frigivet i går, er nu på vej til at blive genforenet med deres familier og venner. Samtidig fordømmer Læger uden Grænser på det kraftigste tilbageholdelsen, som har tvunget organisationen til helt at lukke tre suspenderede projekter i Jabal Akkrad-regionen i det nordvestlige Syrien.

Den 2. januar blev de fem medarbejdere hentet af bevæbnede personer i det nordlige Syrien, hvor de arbejdede på et hospital drevet at Læger uden Grænser. Hospitalet tilbød medicinsk hjælp til befolkningen i området, som er hårdt ramt af konflikten. Tre af de tilbageholdte blev frigivet den 4. april, og de sidste to blev frigivet i går.

 

”Vi er meget glade og lettede over at alle vores kollegaer endelig er blevet frigivet, heriblandt vores danske kollega, som nu er ved at blive genforenet med sin familie. Det er utrolig rart at vide, at de er i god behold. Vi er dog også oprørte over den kyniske handling, der betyder, at den hårdt ramte befolkning afskæres fra den hjælp, de desperat har brug for”, siger Michael Gylling Nielsen, direktør i Læger uden Grænser i Danmark. ”Når nødhjælpspersonale direkte bliver angrebet, betyder det, at den livsnødvendige hjælp reduceres. Ofrene for denne handling er derfor på lang sigt det syriske folk. Godt 150.000 mennesker i Jabal Akkrad-regionen står nu uden vores hjælp.”

 

I de tre projekter udførte Læger uden Grænsers medarbejdere sidste år 521 kirurgiske operationer efter krigsskader, 36.294 lægekonsultationer og hjalp over 400 børn sikkert til verden.

 

I andre regioner i det nordlige Syrien driver Læger uden Grænser fortsat projekter, men sikkerhedssituationen gør det ekstremt svært at give den nødvendige hjælp. Hospitaler og sundhedsklinikker er blevet angrebet, og sundhedspersonale er blevet slået ihjel og truet af bevæbnede grupper. Andre steder i Syrien er Læger uden Grænser blevet nægtet adgang, hvilket har betydet, at det ikke har været muligt at starte medicinske nødhjælpsprojekter.

 

”Hændelsen viser den totale mangel på respekt for civile, der hersker i Syrien i dag. Mens millioner af syrere har brug hjælp for at overleve, afvises idéen om uafhængig og neutral humanitær tilstedeværelse fuldstændig af nogle af de stridende parter i konflikten. At dømme efter de behov vi ser i Syrien i dag, burde vi have det største medicinske nødhjælpsprogram i Læger uden Grænsers historie. Det syriske folks behov er massive, men under de nuværende omstændigheder er vores mulighed for at hjælpe dem forsvindende lille. Det gør ondt”, siger Joanne Liu, Læger uden Grænsers internationale præsident.

 

 

Siden juni 2012 har Læger uden Grænser drevet midlertidige hospitaler og sundhedsklinikker i det nordlige Syrien. Her har Læger uden Grænser foretaget mere end 7.000 kirurgiske operationer, taget imod 53.000 akutte patienter, tilset 88.000 patienter ved almindelige konsultationer og assisteret ved over 2.000 fødsler. Derudover har organisationen støttet et netværk af syriske læger og sundhedsfolk på 50 hospitaler og 80 sundhedscentre i 7 regioner. I Irak, Jordan og Libanon driver Læger uden Grænser endvidere store programmer for de mange syriske flygtninge med behov for medicinsk hjælp.

 


 

Læger uden Grænser vil gerne takke for den støtte, der er blevet vist vores kollegaer og deres familier. Vi er taknemmelige for den forståelse medierne har udvist igennem disse svære måneder. Vi håber på den samme respekt og forståelse nu, hvor vores kollegaer er kommet sikkert hjem.

 

Af hensyn til de fem medarbejdere og deres familier, vil vi ikke offentliggøre deres identiteter, og vi vil ikke kommentere yderligere på omstændighederne bag deres tilbageholdelse eller frigivelse.

 

Fra felten

Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere
Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Sierra Leone

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Læs mere
Libyen

Flygtning i Libyen: ”Hvem tvinger et andet menneske til at leve sådan her?”

Læs mere
Konflikten i Mozambique
Mozambique

Voldsomme angreb i Mozambique: Børn og gravide kvinder sendt på flugt i bushen

Læs mere
Verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar i Bangladesh
Bangladesh

Dansk sygeplejerske om brand i verdens største flygtningelejr: ”De her mennesker bliver glemt”

Læs mere
Al Hol i Syrien
Syrien

Kvinder og børn mister livet i Al Hol

Læs mere
Bangladesh

Rohingya-flygtninge tvinges til at flytte ud på øde ø

Læs mere
COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Læs mere
Syrien
Syrien

Det er vanvittigt – borgerkrigen i Syrien har varet i 10 år

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Sydafrika

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

Læs mere
Patenter på vacciner mod COVID-19 bør ophæves

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Flygtninge Lesbos og Samos
Grækenland

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

Læs mere
Behandling COVID-19 Yemen
Yemen

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Læs mere

Opfordring til de rige lande: Prioriter menneskeliv over profit

Læs mere