Tilbageholdte medarbejdere i Syrien frigivet

Læger uden Grænser bekræfter, at alle de fem medarbejdere, der siden 2. januar har været tilbageholdt i Syrien, nu er blevet frigivet. Tre af de tilbageholdte blev frigivet den 4. april og de sidste to, der blev frigivet i går, er nu på vej til at blive genforenet med deres familier og venner. Samtidig fordømmer Læger uden Grænser på det kraftigste tilbageholdelsen, som har tvunget organisationen til helt at lukke tre suspenderede projekter i Jabal Akkrad-regionen i det nordvestlige Syrien.

Den 2. januar blev de fem medarbejdere hentet af bevæbnede personer i det nordlige Syrien, hvor de arbejdede på et hospital drevet at Læger uden Grænser. Hospitalet tilbød medicinsk hjælp til befolkningen i området, som er hårdt ramt af konflikten. Tre af de tilbageholdte blev frigivet den 4. april, og de sidste to blev frigivet i går.

 

”Vi er meget glade og lettede over at alle vores kollegaer endelig er blevet frigivet, heriblandt vores danske kollega, som nu er ved at blive genforenet med sin familie. Det er utrolig rart at vide, at de er i god behold. Vi er dog også oprørte over den kyniske handling, der betyder, at den hårdt ramte befolkning afskæres fra den hjælp, de desperat har brug for”, siger Michael Gylling Nielsen, direktør i Læger uden Grænser i Danmark. ”Når nødhjælpspersonale direkte bliver angrebet, betyder det, at den livsnødvendige hjælp reduceres. Ofrene for denne handling er derfor på lang sigt det syriske folk. Godt 150.000 mennesker i Jabal Akkrad-regionen står nu uden vores hjælp.”

 

I de tre projekter udførte Læger uden Grænsers medarbejdere sidste år 521 kirurgiske operationer efter krigsskader, 36.294 lægekonsultationer og hjalp over 400 børn sikkert til verden.

 

I andre regioner i det nordlige Syrien driver Læger uden Grænser fortsat projekter, men sikkerhedssituationen gør det ekstremt svært at give den nødvendige hjælp. Hospitaler og sundhedsklinikker er blevet angrebet, og sundhedspersonale er blevet slået ihjel og truet af bevæbnede grupper. Andre steder i Syrien er Læger uden Grænser blevet nægtet adgang, hvilket har betydet, at det ikke har været muligt at starte medicinske nødhjælpsprojekter.

 

”Hændelsen viser den totale mangel på respekt for civile, der hersker i Syrien i dag. Mens millioner af syrere har brug hjælp for at overleve, afvises idéen om uafhængig og neutral humanitær tilstedeværelse fuldstændig af nogle af de stridende parter i konflikten. At dømme efter de behov vi ser i Syrien i dag, burde vi have det største medicinske nødhjælpsprogram i Læger uden Grænsers historie. Det syriske folks behov er massive, men under de nuværende omstændigheder er vores mulighed for at hjælpe dem forsvindende lille. Det gør ondt”, siger Joanne Liu, Læger uden Grænsers internationale præsident.

 

 

Siden juni 2012 har Læger uden Grænser drevet midlertidige hospitaler og sundhedsklinikker i det nordlige Syrien. Her har Læger uden Grænser foretaget mere end 7.000 kirurgiske operationer, taget imod 53.000 akutte patienter, tilset 88.000 patienter ved almindelige konsultationer og assisteret ved over 2.000 fødsler. Derudover har organisationen støttet et netværk af syriske læger og sundhedsfolk på 50 hospitaler og 80 sundhedscentre i 7 regioner. I Irak, Jordan og Libanon driver Læger uden Grænser endvidere store programmer for de mange syriske flygtninge med behov for medicinsk hjælp.

 


 

Læger uden Grænser vil gerne takke for den støtte, der er blevet vist vores kollegaer og deres familier. Vi er taknemmelige for den forståelse medierne har udvist igennem disse svære måneder. Vi håber på den samme respekt og forståelse nu, hvor vores kollegaer er kommet sikkert hjem.

 

Af hensyn til de fem medarbejdere og deres familier, vil vi ikke offentliggøre deres identiteter, og vi vil ikke kommentere yderligere på omstændighederne bag deres tilbageholdelse eller frigivelse.

 

Fra felten

Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria
Grækenland

Helvedet på Lesbos

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Evakuér flygtningene nu

Læs mere
Jesper Brix

Direktøren tager ud i felten

Læs mere
Brand i Moria
Grækenland

Tusinder sidder stadig på gaden en uge efter brand i Moria

Læs mere
Brand i Moria
Grækenland

Vi er i gang med at hjælpe flygtninge ved Moria – men mange kan stadig ikke få hjælp

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Tusinder afskåret fra lægehjælp efter branden i Moria

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Dansk sygeplejerske i Moria: ”Lejren ligger i aske – og de har ingen vand, mad eller ly”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper på vores hospital i Cox's Bazar i Bangladesh

COVID-19-indsatsen risikerer at koste flere liv end selve virussen

Læs mere

COVID-19-smitte er nu bekræftet i flygtningelejren Moria

Læs mere
Læger uden Grænser i Al Hol flygtningelejr i Syrien
Syrien

Syv børn døde på én uge i syrisk flygtningelejr

Læs mere
Irak

Voldsom udvikling i antal COVID-19-smittede i Irak

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper i flygtningelejre i Bangladesh
Bangladesh

”Hvad skal der blive af os?”: Rohingyaernes 3. år på flugt

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) arbejder med coronavirus

Vores globale indsats mod COVID-19 i foråret

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
Libanon

Billedserie: Vi giver lægehjælp i Beiruts gader

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper coronavirus COVID-19 i Brasilien

Vi jagtede coronavirus gennem Amazonas regnskov

Læs mere