18-12-2008WEB_jonas_250.jpg

Med rygsækken fuld af klinisk erfaring

Læge Jonas Torp Ohlsen er netop kommet hjem efter tre måneders arbejde for Læger uden Grænser i Etiopien, hvor han behandlede underernærede børn og fik hvæsset sine kliniske færdigheder.


Jonas Torp Ohlsen er ikke i tvivl om, at han er blevet en bedre læge af at arbejde for Læger uden Grænser.


 


Fra august til november 2008 fungerede han som ”flyvende læge” mellem et intensivt ernæringscenter og seks ambulante centre i det sydlige Etiopien, og han var også med til at starte et helt nyt ernæringsprojekt.


 


– Man bliver udfordret og trænet inden for kommunikation, ledelse, administration, kliniske færdigheder og får snuset til alle mulige ting uden for ens eget speciale, forklarer han.


 


Han var som eneste læge på projektet ansvarlig for 25 indlagte børn og adskillig hundrede ambulante patienter. Derudover stod han også for ledelsen af omkring 30 nationalt ansatte, som han blandt andet skulle undervise, lave vagtplaner for og evaluere.


 


Ernæringsprojekter er relativt simpelt designet for at kunne håndtere behandlingen af – og dermed kunne redde – tusindvis af børn på kort tid. Til gengæld bliver de kliniske færdigheder og evnen til at improvisere hvæsset:


 


– Du er nødt til med dit stetoskop at beslutte dig for, om et barn har lungebetændelse, fordi du hverken har blodprøver eller røntgen. Og sådan noget som at mærke om organer er forstørrede, det får man en helt anden rutine i, fordi det forekommer så ofte. Et barn med en stor lever eller milt ser man meget sjældent herhjemme, men det vil jeg aldrig mere være i tvivl om, forklarer Jonas Torp Ohlsen.


 


Han fortsætter:


 


– Det går også op for én, hvor vigtig kommunikation er, når der tales 84 sprog i landet og al samtale skal oversættes i to omgange – fra lokal dialekt til hovedsproget og så til engelsk. Også det at man arbejder med folk, der ikke har begreb skabt om anatomi og fysiologi betyder, at det er rigtig vigtigt at få fortalt, hvad det går ud på, hvis det skal gå godt for barnet.


 Man kan gøre meget med få midler

Mange af børnene var nærmere døden end livet, når de blev bragt til Læger uden Grænsers klinik, så at se dem løbe rundt og spille fodbold efter en uges tid i ernæringsterapi var ret fantastisk, synes Jonas Torp Ohlsen.


 


– Det er ikke, fordi det er så avanceret at følge ernæringsprotokollen: Vi behandler med ’Plumpy Nut’ (vitaminberiget ernæringsprodukt, red), giver alle a-vitamin, folinsyre og en mæslingevaccination og behandler med antibiotika. Men forvandlingen, som børnene undergår, er helt fantastisk. De fleste går fra at være totalt apatiske og opsvulmede af væske til efter en fire-fem dage at løbe glade rundt, fortæller Jonas Torp Ohlsen.


 


Selvom Jonas Torp Ohlsen arbejdede i et ernæringscenter, så han også andre slags patienter. Mange med sygdomsbilleder, som var almindelige herhjemme for 70-80 år siden – for eksempel tuberkulose uden for lungerne og børn med hjertesvigt på grund af gigtfeber.


 


– Det kan være en kilde til frustration, når man har begrænset adgang til diagnostik og medicin. Omvendt kan man gøre en masse med meget få midler… sætte et par sting, åbne smertefulde bylder og så videre… det tager kun ti minutter, men det gør en stor forskel for dem, man hjælper, forklarer Jonas Torp Ohlsen.


 


Et fokus på alle dem, han har været med til at hjælpe, betyder, at han bedre kan leve med at have stået med flere døende børn mellem hænderne på de tre måneder, han var af sted, end han har gjort i sine år som intensivlæge herhjemme.


 


– Hvis man har været oppe om natten, fordi et barn fik hjertestop, og så sidder dagen efter i solskinnet og ser fem andre – som for en uge siden også var døden nær – spille fodbold, så er det ok, forklarer Jonas Torp Ohlsen og tilføjer:


 


– Plus at man ved, at man har givet dem en langt bedre behandling, end de ville have fået, hvis ikke vi var her.


 


Jonas Torp Ohlsen er uddannet læge fra Københavns Universitet i 2005 og har de seneste to år, inden han tog af sted for Læger uden Grænser, arbejdet på anæstesiafdelingen på Næstved Sygehus.


 


Læger uden Grænser har fra maj til december behandlet flere end 90.000 – primært børn – for underernæring i Etiopien.


 


/bt