25-04-2011low_63120.jpg

Malaria – den største dræber blandt Afrikas børn

Hvert år dør omkring en million mennesker af malaria, langt hovedparten af dem er afrikanske børn under fem år. Læger uden Grænser opfordrer regeringerne i afrikanske lande, Verdenssundhedsorganisationen og donorlandene til at bruge en ny medicin overfor børn med malaria, som er langt mere effektiv, sikker og lettere at give.

På den FN-udnævnte Malariadag – 25. april – er det glædeligt at konstatere, at der er fundet en langt mere effektiv, sikker og lettere anvendelig medicin overfor børn, der lider af svær malaria. Stoffet Artesunate har ved en stor klinisk test i ni afrikanske lande vist sig at reducere børnenes risiko for at dø med næsten 25 %. Gik alle lande med malaria over til denne nye medicin ville man hvert år kunne undgå 200.000 dødsfald.

Selv om FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, har blåstemplet den langt mere effektive Artesunate og anbefaler den i sine nye vejledninger, og Læger uden Grænser også har ændret sine retningslinjer, så kan der være lang vej før medicinen rent faktisk bliver brugt alle steder. Stoffet er nemlig tre gange så dyr, som den hidtil brugte medicin, så det kræver politisk vilje og økonomisk støtte, hvis den nye medicin skal komme patienterne til gode.

Læger uden Grænser viser med rapporten ”Making the Switch” de overvældene resultater, som testen af Artesunate har vist, og giver et overblik over, hvad det der skal til, for at den hidtil brugte medicin Quinine bliver lagt på hylden til fordel for den nye medicin.

”Vi har tidligere set, at der kan gå mange år fra at WHO kommer med en anbefaling til at den rent faktisk bliver fulgt. I nogle tilfælde bliver anbefalingerne siddet overhørig i op til ti år”, fortæller læge Martin De Smet, som koordinerer Læger uden Grænsers arbejde med malaria. ”I tilfældet med svær malaria må WHO gøre en særlig indsats for at sikre at overgangen til den nye medicin bliver hurtigere, så liv kan blive reddet her og nu. Der er simpelthen ingen undskyldning for ikke at bruge den nye medicin”, siger han.

Læger uden Grænser behandlede omkring en million mennesker med malaria i 2010. Hvert år dør flere end 600.000 afrikanske børn under fem år af svær malaria. Hvert år bliver ca. otte millioner mennesker smittet med malaria, som udvikler sig til svær malaria, der kan give skader på organer som hjernen, lungerne, nyrerne eller blodårer.

/mdo