24-04-2008Slide-1.jpg

Malaria: den største dræber af børn under fem år

Malaria kan også forebygges, opspores og behandles i områder med ringe adgang til sundhedsydelser. Det viser Læger uden Grænsers (MSF) erfaringer fra Sierra Leone.

ACT (Artemisinin-based Combination Therapy) er en effektiv og billig behandling, der kan kurere patienten efter blot tre dage.

 

Medicinen er gratis på de offentlige sundhedsklinikker i Sierra Leone for børn og gravide kvinder, men alligevel er malaria den hyppigste dødsårsag hos børn under fem år. Hvorfor?

 

– Folk har ikke råd til at betale de omkostninger, der er forbundet med at søge behandling. De skal betale for andre lægemidler, som de måske har brug for, og for konsultationer, fortæller Willemieke van den Broek, leder af Læger uden Grænsers projekter i Sierra Leone.

 

– Et andet problem er afstandene. Mange patienter skal gå meget langt for at få behandling. Mange landsbyer er helt afskåret fra omverdenen i regnsæsonen.

 

MSF forsøger at tackle det problem med et nyt “Community Malaria Programme”, som i øjeblikket kører i distrikterne Bo and Pujehun. Lokale frivillige bliver trænet i at gennemføre tests og behandle ukomplicerede tilfælde af malaria.