05-07-2007WEBisbaad.jpg

Livsvigtig aids-medicin

Thailand befinder sig i en bitter strid med medicinalfirmaet Abbott. Den thailandske regerings forseelse? Den ønsker at give alle aids-syge thaier livsforlængende medicin.

Morgentemperaturen stiger i On Nuch-slummen i Bangkoks østlige forstæder. 33-årige Somying og hendes teenagesøn står ved bredden af kanalen og venter på en båd med is. Det er gennem de sidste tre måneder blevet en del af deres daglige rutine. De små poser med is, som de køber fra båden, er meget værd. Lige så meget værd som den livsforlængende aids-medicin, som de tager dagligt. 
 

– Jeg var hos lægen efter at have fået taget en række prøver, og han fortalte mig, at jeg var syg, fordi jeg var blevet resistent over for min anti-retrovirale (ARV) medicin, husker Somying, som har taget ARV-medicin de sidste syv år.  
– Jeg var desperat. Jeg troede, at der ikke var mere medicin, der virkede på mig.
 
Men Somying og hendes søn skulle blive to af de heldige få, der ville få tilbudt lægemidlet Kaletra (lopinavir/ritonavir), en dyr andengenerations-aids-behandling produceret af den amerikanske medicinalvirksomhed Abbott. Som en del af Thailands offentlige sundhedssystem, får Somying gratis medicinen, som hun ellers aldrig ville have haft råd til at købe. 
 
Dyr is
Men for Somying følger der ét problem med pillerne. De skal opbevares køligt, og det er en alvorlig udfordring i tropiske lande, hvor folk ofte, som Somying, er for fattige til at eje et køleskab. I hjørnet af det toværelses skur, som hun og hendes to børn bor i, står en blå køleboks, som hun har fået af Læger uden Grænser (MSF).  Hver dag fjerner hun den smeltede is og lægger tre nye poser is ned  til den månedlige forsyning af Kaletra
 
Selvom medicinen ikke koster hende noget, udgør udgiften til is et betydeligt indhug i hendes budget. For år tilbage, da hun blev for syg til at arbejde, sagde Somying sit job som rengøringsassistent på en pølsefabrik op. Siden har hun lavet blomsterguirlander, som hun sælger til templer for 40 baht for hundrede styks. Det svarer til omkring seks kr. En lokal velgørende forening støtter hende økonomisk, og det bringer hendes månedlige indkomst op på 23.000 baht (cirka 3.600 kr.). En tredjedel af pengene går til is.
 
– Min mand døde af aids, før man kunne få ARV-behandling i Thailand. Jeg er eneforsørger. Isen er dyr, og jeg kunne bruge pengene på andre ting, fortæller hun.
 
Men på forespørgsel, om hun nogle gange ikke køber isen, lyner det i hendes øjne. Hun ved, at ordentlig opbevaring er afgørende for, at hendes behandling virker, og hun ved, at hvis hun eller hendes søn udvikler resistens mod Kaletra, så er der kun få alternativer.
 
– Jeg køber altid isen!
 
Endnu en ulempe er, at Somying skal tage sine piller på samme tidspunkt hver dag. Når pillerne skal opbevares køligt, er det ofte et problem.
 
– Jeg bor langt fra hospitalet, og når jeg har en tid dér, så tager jeg af sted hjemmefra klokken fire om morgenen, forklarer hun.
 
Herefter følger en lang rejse, der involverer adskillige busser og trafikpropper i Bangkoks gader.
 
– Jeg er nødt til at slæbe rundt på køleboksen, så jeg kan tage pillerne til tiden. Det er både besværligt og anstrengende. Det ville være meget lettere, hvis der fandtes medicin, der ikke skulle opbevares koldt.

 

Forbedret medicin findes
Og det gør der. En ny varmestabil udgave af Kaletra, som hedder Aluvia, har været på det amerikanske marked siden oktober 2005.

 

Men i Thailand er det endnu uvist om det stigende antal patienter, der udvikler resistens mod førstegenerations-behandlingen, vil få adgang til Aluvia. I april lovede Abbott at registrere den varmestabile medicin i flere end 150 udviklingslande, men ikke i Thailand. 

 

Firmaet sagde, at det ikke ville markedsføre syv nye typer medicin til thaierne – herunder Aluvia. Et skridt, der klart opfattes som en afstraffelse af Thailand, der i januar – nogle måneder forinden – havde udstedt en tvangslicens på Kaletra
  
Thailand udstedte tvangslicensen for at sikre forsyningen af gratis, livsvigtig medicin til de omtrent 10.000 patienter, der i de kommende år vil få brug for andengenerations-behandling. Skulle Thailand betale den pris, som Abbott har sat, ville det betyde, at den thailandske regering kun ville have råd til at behandle 2.000 patienter. 
 
Bitter strid
Det thailandske tiltag har vækket Abbotts vrede, og siden har firmaet forsøgt at presse den thailandske regering til at tilbagekalde licensen. Abbott har endda gjort det til en betingelse for at registrere Aluvia i landet.  
 
Thailands tilsagn om at sørge for gratis ARV-medicin til alle de borgere, der har brug for det, har høstet international anerkendelse. Omkring 100.000 thaier modtager i øjeblikket førstegenerations-ARV-medicin takket være de generiske [medicin der ikke sælges under et registreret varemærke] kopier, der produceres af den statsejede Government Pharmaceutical Organisation.
 
Alligevel er landet i dag viklet ind i en bitter strid med magtfulde lobby-grupper i medicinalindustrien, som er villige til at sætte menneskers liv på spil for at beskytte deres egne kommercielle interesser. Thailands sundhedsministerium er igen og igen blevet bedt om at forklare dets lovlige beslutning om at forsyne de fattigste med livsvigtig medicin, mens Abbott bruger meget energi på at vanskeliggøre og forsinke produktionen af en billig version af den vigtige aids-medicin.
 
I mellemtiden venter mange aids-syge thaier på, at medicinen bliver tilgængelig – også for dem.
 
/bt