Kollie James blev overlever nummer 1000, som blev udskrevet fra et af vores ebola-behandlingscentre. ©Katy Athersuch/Læger uden Grænser

Liberia fri for ebola

Efter 42 dage uden registrerede tilfælde af ebola er Liberia blevet erklæret ebola-fri af Verdenssundhedsorganisationen WHO. Vi glæder os naturligvis over nyheden, men advarer samtidig mod, at udbruddet endnu ikke overstået, da der stadig er nye tilfælde af ebola i nabolandene Guinea og Sierra Leone.

"Det er en reel milepæl for Liberia at have 42 dage uden ebola-tilfælde”, siger vores medicinske programmedarbejder Hanne Epstein. "Men nu er det meget vigtigt, at vi fortsat holder fokus på at få afsluttet epidemien. Det sker først, når alle tre lande har haft 42 dage uden ebola-tilfælde”.

 

Liberia blev hårdt ramt

 

Med over 10.000 tilfælde af ebola og 4.573 dødsfald, blev Liberia hårdt ramt af udbruddet. Omkring 200 læger, sygeplejersker og andre sundhedsmedarbejdere blev også selv smittet og døde, da de forsøgte at hjælpe ebola-patienter. Mange klinikker og hospitaler lukkede. Værst stod det til mellem august og oktober 2014, hvor vi åbnede, hvad der blev verdens til dato største ebola management center, ELWA 3, i Monrovia, med en samlet kapacitet på 250 senge.

Nu er der brug for, at genopbygge det ødelagte sundhedssystem i landet.

”Liberianerne må føle sig sikre på, at de igen kan tage på hospitalet og få den nødvendige behandling. Derfor er det nødvendigt, at det internationale samfund støtter sundhedssystemet i Liberia, så det kan blive genopbygget og levere god behandling, der er til at betale for indbyggerne”, siger Mariateresa Cacciapuoti, der leder vores projekt i landet.