26-07-201165701-(c)BrendanBannonMSF_resized(178x250).jpg

Læger uden Grænsers indsats på Afrikas Horn

Hver dag søger i tusindvis af udsultede og forarmede somaliere til lejre i grænseområderne i nabolandene Kenya og Etiopien på flugt fra sult og borgerkrig. Læger uden Grænser behandler lige nu flere end 10.000 svært underernærede børn, og flere end 20.000 modtager fødevarehjælp.

 

Hver dag søger i tusindvis af udsultede og forarmede somaliere til lejre i grænseområderne i nabolandene Kenya og Etiopien på flugt fra sult og borgerkrig.

 

Læger uden Grænser har konstateret en ekstrem høj forekomst af underernæring blandt de nyankomne. I Somalia og i flygtningelejre i Kenya og Etiopien foretager Læger uden Grænsers medarbejdere dagligt tusinder af konsultationer og har i øjeblikket flere end 10.000 alvorligt underernærede børn i behandling. Sammenlagt modtager flere end 20.000 mennesker fødevarehjælp fra Læger uden Grænser.

 

Somalia
Hver dag krydser flere end 2.000 somaliere grænserne til Kenya og Etiopien i deres søgen efter hjælp. Samtidig antager omfanget af mennesker inde i selve Somalia, der desperat leder efter mad og medicin, et hidtil uset omfang.

Det kendetegnende for krisen er, at folk nu forlader landsbyerne og landdistrikterne i massevis, fordi afgrøderne har slået fejl og husdyrene er ved at dø.

 

"At være på flugt er ikke noget nyt for somaliere", siger Joe Belliveau, der leder Læger uden Grænsers arbejde i Somalia. "De seneste fem år er hundrede tusinder flygtet fra volden i Mogadishu og andre steder. Det nye er, at folk fra landområderne flygter. De gør det, fordi de ganske enkelt ikke har mere mad at spise".

 

Alene i landsbyen Jilib i Nedre Juba-dalen har 5.000 mennesker søgt tilflugt i håbet om at kunne få lidt hjælp.

 

I øjeblikket har Læger uden Grænser flere end 3.000 underernærede børn i behandling i Somalia. Lige nu kommer der ugentligt syv gange så mange patienter som sidste år.

 

”Vi har hårdt brug for at få flere ressourcer ind i landet, hvis vi skal kunne hjælpe alle de patienter, der kommer”, siger Arjan Hehenkamp, direktør for Læger uden Grænsers operationelle center i Holland.

 

Læger uden Grænser har arbejdet uafbrudt i Somalia siden 1991, og tilbyder i øjeblikket gratis lægehjælp i otte regioner i det sydlige Somalia. Organisationen har over 1.400 somaliske medarbejdere, der støttes af omkring 100 ansatte i Nairobi. De tilbyder gratis sundhedspleje, behandling mod underernæring, kirurgi, ligesom de uddeler vand og nødhjælpspakker til fordrevne.

 

Læger uden Grænser driver ni medicinske ernæringsprojekter i den sydlige del af det centrale Somalia – de fleste i områder, der er kontrolleret af oprørsgruppen Al-Shabaab. Det har hidtil begrænset indsatsen, men efter at oprørsgruppen har indvilget i, at lade internationale nødhjælpsorganisationer arbejde i landet, er der håb om, at indsatsen kan intensiveres.

 

Kenya

I løbet af den seneste måned er godt 50.000 sultne og forkomne somaliere ankommet til Dadaab flygtningelejren i håb om at kunne få hjælp. Da flygtningelejren – der med sine mere end 370.000 indbyggere, er verdens største – nu er fyldt helt op, er de nyankomne flygtninge tvunget til at campere uden for lejren i ørkenområderne omkring Dagahaley, Ifo og Hagadera.

 

Læger uden Grænser antager, at mindst 25.000 flygtninge har slået sig ned i Daghaley, hvor de lever under kummerlige forhold med yderst begrænset adgang til vand, mad, husly, sanitet og helt basale sundhedsydelser. For eksempel modtager en flygtning her i gennemsnit kun tre liter vand om dagen, hvilket langt fra den internationale nødhjælpsstandard på 20 liter vand om dagen. Yderligere 22.000 nyankomne somaliere har slået sig ned i udkanten af Ifo-lejren, hvor forholdene er tilsvarende frygtelige.

 

En undersøgelse blandt de nyankomne flygtninge i områderne uden for Dadaab-lejren, viser et ekstremt højt antal underernærede børn. 37,7 % af alle nyankomne flygtninge er underernærede, og 17,7 % af alle børn mellem 6 og 59 måneder er svært underernærede (SAM).

 

I Dadaab flygtningelejren, hvor Læger uden Grænser driver fem sundheds- og ernæringsklinikker, er 138 børn indlagt til intensiv behandling på grund af underernæring og 2.402 får ambulant behandling, mens over 10.000 får fødevaretilskud i vores ernæringsprogrammer.

 

Etiopien

De sultne somaliere flygter også til Etiopien i håb om at kunne få hjælp, men lige som i Kenya er forholdene her også kummerlige. Hver dag ankommer der 1.400 nye flygtninge fra Somalia, nogle dage helt op til 2.700. De ankommer til totalt overfyldte lejre, der huser flygtninge fra mere end 20 års borgerkrig i Somalia. En af lejrene i Liben er bygget til at kunne huse 47.000 mennesker, men for snart en måned siden oversteg antallet 100.000 indbyggere.

 

I flygtningelejrene i Liben har vi i gennemsnit 500 børn indlagt til intensiv behandling på grund af underernæring og 7.000 får ambulant behandling.