Læger uden Grænser arbejder i Gaza

Læger uden Grænsers arbejde i Gaza styrkes

Den 18. november fik to medarbejdere og en programkoordinator fra Læger uden Grænser adgang til Gazastriben. I de kommende dage følger anæstesilæger, specialister i genoplivning og kirurger for at deltage i arbejdet.

I forlængelse af den seneste tids udvikling i konflikten mellem Israel og Gaza har Læger uden Grænser (MSF) doneret efterspurgt medicin og udstyr til Gazastriben i form af anæstesimedicin, kirurgisk og medicinsk udstyr til behandling af sårede. Flere forsyninger af blandt andet desinfektionsmidler, forbindinger og handsker er på vej for at udbedre den akutte mangel.

 

Et af Læger uden Grænsers oppustelige hospitaler er blevet indrettet til mindre kirurgiske operationer og til modtagelsescenter, hvor patienternes tilstand vurderes med henblik på videre behandling. Det oppustelige hospital, der i 2011 blev sat op ved Nasser hospitalet i Khan Younis i den sydlige del af Gaza, har indtil nu fungeret som klinik for specialiserede kirurgiske operationer.

 

I Gazastriben arbejder 40 palæstinensiske medarbejdere for Læger uden Grænser, og på klinikken i Gaza By arbejder der to sygeplejesker og to fysioterapeuter. Over de seneste seks dage har det kun været muligt for fem patienter at komme frem til klinikken på grund af den usikre situation i byen, men Læger uden Grænser arbejder i øjeblikket på at udvide kapaciteten, så flere udskrevne patienter fra de nærliggende hospitaler kan modtage behandling på klinikken.

 

For at vurdere behovet er Læger uden Grænser igang med at evaluere situationen på hospitalerne i Gaza.

”Den nye offensiv gør den allerede skrøbelige humanitære og sundhedsmæssige sitaution meget værre. Siden 2006 har Læger uden Grænser regelmæssigt kritiseret politiseringen af det palæstinensiske sundhedssystem og konsekvenserne af den dobbelte konflikt mellem Israel og Palæstina og mellem forskellige palæstinensiske grupper. Befolkningen lider under flere års konflikt, hvor adgangen til lægehjælp har været begrænset, og hvor medicin og medicinsk udstyr er en mangelvare”, siger Virginie Mathieu, chef for Læger uden Grænsers projekter i de besatte palæstinensiske områder.
 

Læger uden Grænser har arbejdet i de besatte palæstinensiske områder siden 1989 og i Gazastriben siden 2000. I juli 2010 underskrev Læger uden Grænser en aftale med de lokale sundhedsmyndigheder i Gaza og startede, i samarbejde med medarbejdere og kirurger fra Nasser, hospitalet i Khan Younis i den sydlige del af Gazastriben, et specialiseret kirurgiprogram.

 

Den humanitære og sundhedsmæssige situation i Gaza

I de besatte palæstinensiske områder og særligt i Gazastriben har sundhedssystemet i lang tid været bedre end i mange af de lande, Læger uden Grænser ellers arbejder i, men der er også nogle særlige medicinske behov i området, som sundhedssystemet ikke kan klare.

 

Siden 2000 har en række politiske, sikkerhedsmæssige og økonomiske faktorer forværet en i forvejen vanskelig humanitær og sundhedsmæssig situation. Blandt andet har volden fra konflikten mellem Israel og Palæstina, en ny konflikt mellem palæstinensiske grupper, lammelsen af det palæstinensiske sundhedssystem, den økonomiske blokade og indskrænkelsen af den frie bevægelighed for områdets 1,5 milioner beboere haft store konsekvenser.
 

Læger uden Grænser har siden 2006 gentagne gange kritiseret politiseringen af den palæstinensiske sundhedssektor og ikke mindst konfliktens konsekvenser for patienter, der ikke kan modtage kritisk lægehælp og medicinsk udstyr. Læger uden Grænser har også udtrykt bekymring over den israelske handelsembargos konsekvenser, der yderligere svækker mulighederne hos en befolkning, der har lidt under flere års konflikt.

 

Flere af Læger uden Grænsers programmer i Gaza sigter mod at imødekomme den mangel, der i dag er på bestemte typer af medicin og medicinsk udstyr. De seneste par år har Læger uden Grænser blandt andet doneret udstyr og forsyninger til hospitalerne i Gaza for at afhjælpe den akutte mangel.