2186_low_8318.jpg

Læger uden Grænser starter nyt aids-program i Lesotho

Lesotho har verdens tredje højeste forekomst af hiv/aids. 29,8 procent af befolkningen er smittet – omkring 330.000 voksne og 27.000 børn. Nu starter Læger uden Grænser (MSF) et program, der blandt andet indeholder behandling med den livsforlængende ARV-medicin.

Én ud af seks hiv-smittede – næsten 60.000 mennesker – i det lille sydafrikanske land har akut brug for behandling med antiretroviral medicin, ARV, men det skønnes, at kun omkring 8.000 mennesker er i behandling i dag.

– Projektets overordnede mål er at reducere forekomsten af hiv-relaterede sygdomme og dødsfald i Lesotho gennem implementering af gratis, omfattende hiv/aids-pleje og behandling med ART, forklarer MSF´s projektkoordinator, Rachel Cohen, og fortsætter:

– De primære medicinske mål er at fremme og decentralisere frivillig rådgivning og testning, at styrke den eksisterende forebyggelse af mor-til-barn smitte og at forbedre og decentralisere håndteringen af opportunistiske infektioner – især tuberkulose, som er den hyppigste årsag til dødsfald blandt mennesker med aids.

– Desuden skal vi udbrede viden om hiv/aids og tilbyde uddannelse i behandling og forebyggelse på lokalt niveau, siger Rachel Cohen.

Enorme udfordringer

Projektet møder dog store udfordringer, blandt andet fordi der er mangel på personale i sundhedssektoren i landet, hvor næsten en tredjedel af befolkningen – 357.000 mennesker – har hiv/aids.

Projektet er det første i Lesotho, der indeholder gratis omfattende pleje og behandling med ARV, og det bygger på de gode erfaringer, MSF har fra lignende projekter i Khayelitsha og Lusikisiki i Sydafrika. Projektet er også et af de første, der bevidst forsøger at decentralisere pleje og behandling af aids-patienterne ved at styrke de lokale kapaciteter.

– På lidt længere sigt skal projektet ud over at begrænse antallet af alt for tidlige dødsfald også hjælpe med at mobilisere fællesskaber omkring hiv/aids-behandling og styrke kapaciteten blandt lokale sygeplejersker, sundhedsmedarbejdere og andre, så disse sammen med de hiv/aids-ramte kan forbedre og forlænge liv i Lesotho, forklarer Rachel Cohen.

/ls