MSF31267-(C)VikkiStienen.jpg

Læger uden Grænser sætter ind mod udbrud af gul feber i Tchad

Med to millioner kroner fra Udenrigsministeriets ’fleksible midler’, sætter Læger uden Grænser ind mod et udbrud af den dødelige sygdom gul feber i det centralafrikanske land Tchad.

I december måned 2012 blev der konstateret et udbrud af den meget dødelige sygdom gul feber i det østlige Tchad tæt på grænsen til Darfur-regionen i nabolandet Sudan. Området huser flere hundrede tusinde flygtninge fra konflikterne i den Centralafrikanske Republik og Sudan, som i 2012 blev ramt af den værste epidemi af gul feber i over 20 år.

 

”Gul feber er en meget alvorlig akut virus sygdom.  Der findes ikke nogen behandling, der kan helbrede sygdommen, og dødelighedsraten kan være op til 50 % i alvorlige tilfælde. Den eneste behandling er symptombehandling og smertelindring, og ellers faktisk bare håbe på det bedste”, siger Hanne Klink Epstein, medicinsk programmedarbejder i Læger uden Grænser, Danmark.

 

Læger uden Grænser sætter nu ind med en vaccinationskampagne med afsæt i en bevilling fra Udenrigsministeriet” Jeg er rigtig glad for den hurtige indsats, Læger uden Grænser yder i forbindelse med udbruddet af gul feber i Tchad. Netop med gul feber, som ikke kan behandles, er en hurtig reaktion afgørende for at redde flest mulige menneskeliv,” siger Christian Friis Bach (RV), udviklingsminister.

 

Kræver akut vaccination

På grund af den manglende behandlingsmulighed og den høje dødelighed bliver ét bekræftet tilfælde af gul feber betragtet som et udbrud i en befolkning, som ikke er vaccineret, og det kræver en akut vaccinationskampagne.

 

Den østlige del af Tchad er hjem for omkring 268.000 flygtninge fra Sudan, 57.000 fra den Centralafrikanske Republik samt internt fordrevne. Det vurderes, at en stor del af disse flygtninge ikke er vaccinerede og kombineret med tilstandene i en flygtningelejr, gør det behovet for en akut indsats endnu større.

 

”Gul feber overføres via myg, der ofte har gode livsvilkår i en flygtningelejr. Med stillestående vand, hvor myggene yngler, og en ekstrem tæt boligsituation er risikoen for at blive smittet stor”, fortæller Hanne Klink Epstein fortsat.

 

 

Som reaktion på udbruddet i Tchad indledte de lokale myndigheder den 22. februar, med hjælp fra Læger uden Grænser, en vaccinationskampagne. En vaccinationskampagne, der nu bliver støttet med to millioner kroner fra Udenrigsministeriets fleksible pulje.

 

”Vi er taknemmelige for støtten fra Udenrigsministeriet, som giver os mulighed for at reagere hurtigt, det betyder alt, smittefaren og den høje dødelighed taget i betragtning” siger Michael Gylling Nielsen, direktør i Læger uden Grænser.

 

Bred indsats

Støtten fra Udenrigsministeriet vil udover vaccinationskampagnen også gå til diagnosticering og symptombehandling, samt overvågning af helbredelsessituationen og udbruddets omfang.

De fleksible midler udgør en samlet bevilling på 15.250.000, som Udenrigsministeriet stiller til rådighed for Læger uden Grænser til akutte nødhjælpsindsatser og udsendelse af personel i 2013.

 

 

 

Yderligere oplysninger:

Læger uden Grænser, Presseansvarlig, Christina Larsen T: 29 70 29 79

Udviklingsminister Christian Friis Bach via rådgiver Lars Bøgeskov T: 25 26 75 86