MSF46898-630x400.jpg

Læger uden Grænser mindes Mandela: Han brød tabuet om aids

Nelson Mandela blev i en sen alder en afgørende skikkelse i kampen for at sikre behandling til millioner af mennesker med hiv/aids i Sydafrika og verden over. Gennem sin fond, Nelson Mandela Foundation, var han med til at udbrede behandlingen til sydafrikanere og sætte fokus på sygdommen.

Selvom Nelson mest vil blive husket for opgøret med Apartheid, så gjorde den tidligere præsident også en stor forskel i kampen mod hiv/aids i Afrika.  Under et besøg på en hiv/aids-klinik i Khayelitsha-bydelen i Cape Town i december 2002, trak Nelson Mandela i en t-shirt med teksten ”hiv-positive”. På den måde var han med til at bryde det stigma, som på det tidspunkt fulgte med sygdommen, og som betød at mange var tilbageholdende med at lade sig teste.
 
”Jeg tror ikke, at man kan overvurdere hans indsats. At nationens fader sendte det signal betød, at det ikke længere var tabu at være hiv-positiv og komme i behandling. Da Læger uden Grænser startede med at behandle mennesker med hiv/aids, fik vi at vide at det var en umulig opgave. I dag er der over otte millioner mennesker i behandling,” fortæller Læger uden Grænsers formand fra 2000 til 2009, Søren Brix Christensen.
 
Han har en særlig tilknytning til Sydafrika og arbejdet med hiv/aids. I 2002 behandlede Søren Brix Christensen i to omgang hiv/aids-patienter i Sydafrika, og han var i 2007 med til at oprette Læger uden Grænsers sydafrikanske afdeling.
 

En stor inspiration for hele verden

Nelson Madelas kamp mod apartheid blev også koblet til sydafrikanernes ret til behandling for hiv/aids, mindes Søren Brix Christensen. Under et møde i 2002 i en fattig bydel i Cape Town  hvor Søren Brix Christensen deltager rejser en yngre kvinde sig op.
 
”Hun siger: Jeg er 24 år og hiv-smittet. Jeg var ved at dø, men nu er jeg kommet i behandling og har det så godt, at jeg tjener fire-og-en halv dollar om dagen og kan brødføde min familie. Hvordan kan I sige, at det ikke kan betale sig at behandle mig? Der blev så stille, at man kunne høre en knappenål falde til jorden. Så rejser en ældre kvinde bagerst i salen sig op og begynder at synge en gammel apartheidsang, der handler om ikke at give op. Flere hundrede mennesker rejser sig og begynder at synge med. Og hårene rejser sig på os,” fortæller Søren Brix Christensen.
 
Flere end otte millioner er i behandling i dag, men 18 millioner mennesker venter stadig på at komme i behandling.
 
”Nelson Mandelas livslange modstand mod apartheid blev en inspiration for mange i Sydafrika og rundt om i verden. Men det samme blev Nelson Mandela for troen på, at det kunne lade sig gøre at bekæmpe hiv/aids. Det har haft en enorm stor betydning ikke bare i Sydafrika men hele verden, Vi er ikke i mål endnu, men vi ved at det kan lade sig gøre,” siger Søren Brix Christensen. 
 
Nelson Mandela Foundation blev stiftet i 1999 efter Mandela trådte tilbage som præsident, med fokus på at bekæmpe blandt andet hiv/aids. I 2003 indviede Nelson Mandela hiv/aids-behandlingscenteret Siyaphila La – et samarbejde mellem Nelson Mandela Foundation og Læger uden Grænser.
 
Læger uden Grænser sender sin kondolence til Nelson Mandelas familie og det sydafrikanske folk.