1937_PA070057.JPG

Læger uden Grænser kræver fri adgang til immigranter i Marokko

Læger uden Grænser (MSF) forlanger af de marokkanske myndigheder at få fri adgang til at yde nødhjælp til de omkring 1.000 flygtninge, der er forsamlet i Bou-Izakarn, 30 kilometer nord for Goulimine, der ligger 1.500 kilometer fra Marokkos hovedstad Rabat. Nogle af flygtningene, blandt andre gravide kvinder og børn, blev sat af i ørkenområdet Ain Chouater og må klare sig selv uden vand og mad.

Uden at kende destinationen har disse mennesker rejst under umenneskelige forhold i en uge, og nu flytter de marokkanske myndigheder dem til forskellige dele af landet. MSF har fulgt flygtningene mere end 2.500 kilometer og forlanger nu humanitær behandling af disse mennesker, hvilket betyder medicinsk nødhjælp, vand, mad, husly og en værdig behandling.

Læge Javier Gabaldon, der er MSF´s generelle koordinator i Marokko, understreger at de berørte mennesker ´er utroligt svage´, og at ´der blandt denne gruppe er mennesker, som er syge og sårede, gravide kvinder og børn, som har brug for øjeblikkelig medicinsk behandling´.

– Den spanske regering og EU bør ikke være tilfredse bare med deklarationer om velvilje fra den marokkanske regering. I dag er der cirka 1.000 mennesker, hvis bestemmelsessted er ukendt – folk som vi ikke har adgang til. Det internationale samfund bør kræve mere gennemsigtighed fra Rabat, siger direktør for MSF i Spanien, Rafael Vila-Sanjuan, der henviser til de forhandlinger, som har fundet sted i Rabat de seneste dage mellem repræsentanter for den spanske regering og regeringen i Marokko.

MSF har arbejdet i Marokko siden 1998, og har haft fokus på at stille medicinsk og humanitær hjælp til rådighed for immigranter syd for Sahara.