Sydsudan-Farandalla-MSB9401-630x400.jpg

Læger uden Grænser-hospital bombet i Sudan

Under et luftangreb på en sudanesisk landsby i mandags har Sudans luftvåben bombet og delvist ødelagt et hospital, som Læger uden Grænser driver i den krigsplagede Sydkordofan-region i den sydlige del af Sudan. 

Mens bomberne regnede ned over landsbyen Farandalla den 16. juni, faldt to af dem på Læger uden Grænsers hospital i byen. Fem mennesker blev såret i landsbyen, mens en af Læger uden Grænsers medarbejdere på hospital blev skadet. Læger uden Grænsers medicinske hold behandlede de sårede og organiserede transport af tre alvorligt sårede til et andet hospital.
 
”Vi er chokerede over, at hospitaler kan blive bombet, særligt når de er tydeligt markerede på taget”, siger Brian Moller, landechef for Læger uden Grænser i Sudan. ”Vi har tidligere givet besked om hospitalets placering til myndighederne i Khartoum.” 
 
Medarbejderne på hospitaler evakuerede patienterne, da angrebet fandt sted. De medicinske medarbejdere vendte efterfølgende tilbage for at behandle de sårede i landsbyen.
 
Læger uden Grænser opfordrer til, at man respekterer patienter, sundhedsarbejdere og medicinske faciliteter i Sydkordofan. Mange andre medicinske bygninger i området er blevet bombet i løbet af de seneste uger.
Angrebet ødelagde skadestuen, et omklædningsrum, apoteket og hospitalets køkken.
 
”Skaderne på hospitalet er omfattende, men Læger uden Grænser vil fortsat arbejder her”, siger Brian Moller.
 
Læger uden Grænsers hospital i Farandalla, der har både ambulant- og sengeafdeling, åbnede i 2012. Siden da har knap 65.000 mennesker fået hjælp på hospitalet og 2.300 er blevet indlagt. Læger uden Grænser er én blandt få, der tilbyder sundhedshjælp i Sydkordofan. Ud over hospitalet i Farandalla støtter Læger uden Grænser også fem sundhedscentre i området.