29-06-2009low_28665.jpg

Læger uden Grænser hjælper hospitaler i Afghanistan

For at sikre Læger uden Grænsers uafhængighed af politiske og militære interesser vil ingen af aktiviteterne i Afghanistan være støttet af lande eller regeringer, men derimod udelukkende af økonomiske bidrag fra private.


Fra september 2009 vil Læger uden Grænser (MSF) støtte to hospitaler i henholdsvis Lashkar Gah i Helmand-provinsen og i Arzan Qimat i Kabul-provinsen. Det har den internationale humanitære medicinske nødhjælpsorganisation indgået en aftale med de afghanske myndigheder om.


 


Boost Hospital i Lashkar Gah er en af de vigtigste sundheds-faciliteter i det sydlige Afghanistan, der er hårdt ramt af den igangværende konflikt. Selve hospitalsbygningen er i god forfatning, og der er medicinsk personale til rådighed, men hospitalet får meget lidt støtte og kan derfor ikke håndtere helt grundlæggende hospitalsopgaver.


 


Læger Uden Grænser vil støtte hospitalet, og på den måde gøre det i stand til at yde omfattende medicinsk behandling – herunder skadestuehjælp, kirurgi, hjælp i forhold til smitsomme sygdomme og reproduktiv sundhed.


 


Mange kan ikke få lægehjælp
”Kampene i Afghanistan fører til mange sårede og fordrevne og til at det medicinske arbejde på landets klinikker og hospitaler ofte bliver afbrudt. Det kommer oveni den sundhedskrise, som landets befolkning i forvejen befinder sig i. Vi har derfor som humanitær medicinsk organisation besluttet, at det er nødvendigt at genoptage arbejdet i Afghanistan”, siger Michiel Hofman, der er chef for Læger Uden Grænsers arbejde i Afghanistan.


 


Gratis lægehjælp
Befolkningen i Kabul er i løbet af de seneste seks år mere end fordoblet – primært på grund af det store antal internt fordrevne og flygtninge, der ikke har nogen steder at søge hen. Men på trods af det store antal mennesker har der været investeret meget lidt i basal sundhedstjeneste til de udsatte grupper i byen.


 


Læger Uden Grænser kommer til at støtte Ahmed Shah Baba Hospital i Arzan Qimat i Kabuls distrikt 12, som er et hospital hvor patienter fra andre steder  henvises til. Læger uden Grænsers støtte til hospitalet vil finde sted på alle niveauer, lige fra det konkrete behandlingsarbejde til uddannelse og ledelse.


 


“I store dele af Afghanistan er folk, der har brug for lægehjælp, henvist til at opsøge private klinikker. Her bliver de ofte opkrævet gebyrer for konsultationer, behandling og medicin, som de ikke har mulighed for at betale”.


 


“Noget helt centralt for vores arbejde på begge hospitaler vil være, at de lægelige ydelser er gratis”, siger Michiel Hofman.


 


Tilbage efter fem år
Læger uden Grænser venter i morgen at kunne underskrive en aftale for de to sygehuse med Afghanistans Ministerium for Folkesundhed. Organisationens tilbagevenden til Afghanistan markerer afslutningen på fem års fravær, efter mordet på fem medarbejdere i Badghis-provinsen den 2. juni 2004.


 


/mdo