MSB10817alshifa crop.jpg
© Samantha Maurin/MSF

Læger uden Grænser fordømmer angreb på hospital i Gaza

Gårsdagens angreb på Al Shifa hospitalet i Gaza, hvor op mod 2000 personer har søgt tilflugt, understreger, hvor vanskeligt det er, at give nødhjælp i Gaza. Samtidigt viser det, at civilbefolkningen ikke har mulighed for at føle sig sikre nogen steder. 

Læger uden Grænser fordømmer på det kraftigste angrebet på Al Shifa hospitalet i Gaza by den 28. juli. Al Shifa hospitalet, hvor Læger uden Grænsers kirurgiske hold arbejder, betjener hele Gazastriben. Det er fjerde gang et hospital bliver ramt og angrebet, siden Isreal begyndte operationen ‘Protective Edge’ den 8. juli.

 

”Angreb på hospitaler og nærliggende områder er fuldstændig uacceptabele og er en grov krænkelse af international humanitær lov,” siger Tommaso Fabbri, Læger uden Grænsers projektleder i de palæstinensiske områder. ”Ligegyldig hvad så skal medicinsk personale og hospitaler og klinikker beskyttes og respekteres. Men i Gaza i dag er hospitalerne ikke de fristeder, de burde være”.

 

En time efter at konsultationsområdet på Al Shifa hospitalet blev ødelagt, slog en raket ned i Shati flygtningelejren. De sårede, hvoraf de fleste var børn, blev efterfølgende bragt til Al Shifa hospitalet.

 

Ingen steder at flygte hen

I det tætbefolkede Gaza bor 1,8 millioner mennesker, hvoraf godt 160.000 er drevet fra hus og hjem. “Civilbefolkningen er fanget mellem havet og lukkede grænseovergange. Hvor skal de flygte hen, når den israelske hær beder dem om at evakuere deres hjem?,” spørger Tommaso Fabbri, som er Læger uden Grænsers projektleder i de palæstinensiske områder. ”De har ingen mulighed for at søge tilflugt i Gaza. De er fanget”.

 

For Læger uden Grænser og de andre nødhjælpsorganisationer er det både vanskeligt og farligt at arbejde i Gaza. I de seneste tre uger er ambulancer og lokale Røde Halvmåne-medarbejdere blevet angrebet og dræbt. Den 20. juli slog en raket ned ved at Læger uden Grænsers telte, men uden at detonere.

 

For Læger uden Grænser har det kun været muligt, at nå Nasser hospitalet i den sydlige del af Gaza to gange. Trods de massive behov har det været nødvendigt at suspendere de kirurgiske aktiviteter.

“Vi har et hold af kirurger klar til at arbejde på hospitalet, men uden sikkerhedsgarantier fra parterne i konflikten, kan vi ikke sætte dem igang,” siger Nicolas Palarus, Læger uden Grænser koordinator i Gaza.

 

Det er vanskeligt at få både personel og forsyninger ind i Gaza. Grænseovergangen ved Rafah ind til Egypten og Erez og Kerem Shalom-overgangene til Israel er kun delvist åbne, og truslen fra bomber og kamphandlinger gør det meget risikabelt at bruge dem.

 

De intense bombardementer gør det også vanskeligt for syge og sårede at nå frem til hospitalerne. Kun halvdelen af sygehusene og klinikkerne i Gaza er i en sådan stand, at de kan bruges til at behandle patienter. I Gaza by er kun fire af de 15 sundhedsklinikker åbne.

 

“Helt almindelige og basale medicinske behov, såsom fødselshjælp og hjælp til kronisk syge, er ikke eksisterende. Mad og rent drikkevand er der også store mangle på,” fortæller Nicolas Palarus.

 

Læger uden Grænser har et fuldt kirurgisk team på Al Shifa hospitalet i Gaza by. Derudover er der donneret medicin og udstyr til apoteker i både den nordlige og den sydlige del af Gazastriben.