1970_low_21555.jpg

Læger uden Grænser arbejder i højeste gear i Pakistan

I øjeblikket arbejder mere end 120 internationale- og 100 lokale nødhjælpsarbejdere på Læger uden Grænsers (MSF) jordskælvs-program i Pakistan. MSF har udsendt læger, sygeplejersker, kirurger, nyrespecialister, psykologer, socialarbejdere, logistikere og vand- og sanitetsarbejdere til området. De arbejder 18 forskellige steder i Pakistan og hjælper hundredvis af patienter hver dag. Der, hvor MSF ikke kan nå frem i bil eller med helikopter, vandrer nødhjælpshold op til 20 kilometer til fods for at nå frem til ofrene.

MSF´s nødhjælpshold behandler patienterne for inficerede sår, knoglebrud, og det såkaldte ´knusnings-syndrom´, der er en form for akut nyresvigt, som opstår, når beskadiget muskelvæv frigiver meget store mængder af giftstoffer og proteiner til blodet. MSF har fløjet fire dialyseapparater til Islamabad, hvor læger behandler den ellers muligt
dødelige tilstand. Organisationen yder også psykologhjælp til traumatiserede mennesker.

I byen Bagh har MSF rejst et komplet felthospital på området, hvor byens sammenstyrtede distriktshospital ligger. Der er en operationsstue, laboratorium, røntgenafdeling, fødselsafdeling, intensivafdeling og skadestue samt sengeplads til cirka 50 patienter.

MSF har i alt sendt cirka 500 tons nødhjælp til Pakistan. MSF har sørget for husly ved at sende omkring 120.000 tæpper, 10.000 liggeunderlag og 1.200 vintersikre telte til området. Herudover er der sendt førstehjælpspakker, medicin, kirurgisk udstyr, forbindingsmateriale, tanke, pumper og vandrensningsudstyr.

MSF yder også nødhjælp i Indien, hvor organisationen giver psykologhjælp og forsyner hospitaler med medicinsk og logistisk udstyr samt uddeler nødhjælpsforsyninger. MSF har i Indien distribueret 10.000 tæpper, 10.000 jakker, 13.200 vandflasker, 700 telte, byggematerialer til 700 midlertidige boliger, køkkengrej til 3.000 familier.

/md