2320_ae.jpg

Læger, sygeplejersker og psykologer arbejder på Java

To nødhjælpshold, der består af læger, sygeplejersker, psykologer og logistikere fra Læger uden Grænser (MSF), arbejder i de områder omkring Yogaykarta i Indonesien, hvor der endnu er utilstrækkelig hjælp efter lørdagens jordskælv.

MSF-holdene tilbyder basal lægehjælp og psykologerne organiserer informations- og diskussionsfora, hvor de fortæller folk om de psykiske skader, de skal være opmærksomme på,
samt tilbyder konsultationer til de, som har psykosomatiske symptomer.

MSF er også ved at opsætte et felthospital med 150 sengepladser i området, der skal virke som henvisningshospital for de fire største hospitaler i Yogyakarta.

– Den lokale indsats efter katastrofen har været hurtig og effektiv. Truslen fra den nærtliggende vulkan Mt. Merapi har betydet, at katastrofeberedskabet var på stand-by og klar til at rykke ud. Alligevel er der huller i den behandling, der tilbydes og nogle folk må sove under åben himmel uden mad, siger Dr. Nathalie Civet, der er MSF´s nødhjælpskoordinator.

I dag vil MSF modtage endnu flere forsyninger her i blandt 2.000 køkkensæt, der vil blive distribueret så hurtigt som muligt i de områder, der er hårdest ramt. De seneste tre dage har MSF allerede doneret medicinske og ikke-medicinske forsyninger til hospitaler og klinikker.

MSF-medarbejdere besøger i disse dage flere landsbyer for at sikre, at man ikke overser nogen, som har brug for hjælp.

MSF-hold ankom allerede lørdag aften til Yogyakarta – cirka 12 timer efter jordskælvet. I de følgende dage er yderligere nødhjælpsarbejdere sendt til området, så der nu arbejder 35 MSF-medarbejdere i området.

Mandag morgen ankom to nyrespecialister, der skal hjælpe folk med det såkaldte ´knusningssyndrom´ og sikre at de lokale sundhedsmedarbejdere er opmærksomme på at identificere folk med knusningssyndrom.

Knusningssyndromet ses ofte hos jordskælvsofre og er en form for akut nyresvigt, som opstår, når beskadiget muskelvæv frigiver meget store mængder af giftstoffer og proteiner til blodet.

/md