default.jpg

Lægehjælp, vand og sanitet til ofre i Peru

  

PRESSEMEDDELELSE

Læger uden Grænser giver lægehjælp, vand og sanitet til jordskælvsofre i Peru.
– Fly med 27 tons medicin og udstyr lander torsdag eftermiddag i Arequipa

Lima den 28. juni, 2001; Frivillige fra nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser/MSF er nu i gang i departementerne Arequipa, Moquegua og Tacna for at assistere ofrene for lørdagens jordskælv. Redningsholdene bestående af medicinsk uddannede samt vand- og sanitetseksperter koncentrerer deres indsats om at imødekomme de mest presserende behov for lægehjælp for mennesker i landområder og i de mest berørte byområder.

I de mindre samfund er lerhusene styrtet sammen og folk bor på gaden uden husly og uden adgang til drikkevand, siger Peter Meurrens, Læger uden Grænsers medicinske koordinator i Moquegua.

Forholdene kan føre til en stigning i lungebetændelse og andre luftvejslidelser og til akutte diarresygdomme i dagene som kommer.

Jordskælvsofrene har nu også psykologiske reaktioner på de dramatiske begivenheder så som angst, og depressive tilstande, som er normale reaktioner på dramatiske hændelser som bl.a. naturkatastrofer. For at undgå mere alvorlige reaktioner som for eksempel PTSD (post traumatic stress disorder) vil et krisehold fra Læger uden Grænser igangsætte et psykologisk støtteprogram.

Vi uddanner et netværk af lærere, pædagoger og folk med medicinsk baggrund for at øge og effektivisere rådgivningskapaciteten. Folk skal vide sig støttet for bedre at komme gennem katastrofen i Peru, forklarer Barbara Laumont, leder af Læger uden Grænsers krisehjælp.

Et transportfly ankommer torsdag eftermiddag med 27 tons nødhjælp fra Europa.

Flyet medbringer medicin, medicinsk udstyr, telte, presenninger, tæpper samt vand- og sanitetsudstyr. Yderligere tre frivillige hjælpearbejdere (en sygeplejerske, en logistiker og en vand- og sanitetsekspert) ankommer med flyet for at øge Læger uden Grænsers eksisterende stab på 6 frivillige, som på tidspunktet for jordskælvet var i landet på specialiserede medicinske opgaver.

Yderligere information: Læger uden Grænser, att. informationschef Michael Loua, tlf. 39 62 63 01 eller mobil 29 70 29 79.