04-06-2012MSF114049.jpg

Krise i Sydsudan: 30.000 flygtninge mangler akut plads og vand

Læger uden Grænser opfordrer FN’s flygtningagentur (UNHCR) til at få fastlagt et egnet og akut nødområde for de 30.000 nye flygtninge, der har krydset grænsen fra Sudans Blue Nile State til det sydlige Sudans Øvre Nil stat i løbet af de seneste to uger.

Omkring 2.000 mennesker krydser grænsen dagligt, alle med desperat behov for humanitær bistand. De mange flygtninge slutter sig til de 70.000 flygtninge, der allerede befinder sig i området.

 "Det vi står med, er en reel nødsituation" siger Læger uden Grænsers nødhjælpskoordinator, Patrick Swartenbroekx.

"Vi leverer medicinsk pleje og behandling og distribution af 90.000 liter vand om dagen på de midlertidige samlingspunkter for flytgningene. Men dammene her vil være tomme i slutningen af denne uge – derefter vil situationen virkelig udvikle sig kritisk ".

Siden december har vandmangel besværliggjort den humanitære indsats i de to flygtningelejre i denne fjerntliggende og golde del af Øvre Nil stat. Doro lejren er næsten fyldt til bristepunktet, og i Jamam lejren har folk under 7 liter vand om dagen – mindre end halvdelen af den krævede standard i nødsituationer – og næsten 40 procent af konsultationer i Læger uden Grænsers klinik, er for diarré.

 
En tredje flygtningelejr ved Yusuf Batil, er lige nu er under udarbejdelse, og kan i dens nuværende tilstand kun give vand nok til tre eller fire tusinde flygtninge. Med de eksisterende lejre enten fulde eller med utilstrækkelig vandforsyning, er der et særdeles presserende behov for at finde en hurtig og alternativ løsning.

Mareridtet udfolder sig

Siden sidste uge har Læger uden Grænser ydet lægehjælp til de mest alvorlige sager blandt flygtningene, herunder 214 konsultationer for diarré og 34 for børn med akut underernæring. Mange flygtninge er udmattede efter at have tilbragt måneder i bushen skjul fra kampene. Mange fortæller hårrejsende historier om svage eller sårede, der falder af i svinget under den lange tur, som for nogen har taget mindst to uger, og for mange tog væsentligt længere tid.

"Vi gik med hele familien i mere end 17 dage med meget lidt vand eller mad," siger en far omgivet af sine børn.

"Der er stadig mange mennesker på vejene, herunder en masse ældre og svagere mennesker. Mange mennesker er syge med diarré. "

"Et mareridt er begyndt at udfolde sig," siger Jean-Marc Jacobs, Læger uden Grænsers souschef i mission.

"Gennem mere end tre måneder har Læger uden Grænser påpeget behovet for mere vand og at organisationerne skulle være forberedt på yderligere tilstrømning af flygtninge. Nu har vi en situation, som kræver øjeblikkelig og effektiv indsats fra alle organisationer i dag. "

Læger uden Grænser vil sørge for lægehjælp til de nye flygtninge, og vil yde nødhjælp i form af vanduddeling de få dage, det er muligt, før vandkilderne er tomme.

Men i denne tid, opfordrer vi UNHCR og andre humanitære organisationer i Maban amt til at udforske alle muligheder for at finde et sted for disse flygtninge. Den nuværende situation er ikke holdbar, og kan udvikle sig katastrofalt.

 

 

 


 

Siden november 2011 har Læger uden Grænser kørt en stor, akut medicinsk operation for flygtningene i Øvre Nil stat. Holdet tæller nu mere end 40 internationalt ansatte og 250 lokalt ansatte på jorden, driver to felthospitaler og giver mere end 3.000 konsultationer om ugen. Holdet kører også mobile klinikker til grænseovergangssteder og forpligter sig til vandbehandling og-distribution, som del af livreddende foranstaltning.