MSF142995.jpg

Klorgasangreb i Syrien

Et giftangreb med klorgas i den nordvestlige del af Syrien den 16. marts 2015 har dræbt seks mennesker og forgiftet yderligere 70 personer. Det fortæller syriske læger, der arbejder i regionen, som vi har været i kontakt med. 

Øjenvidner så helikoptere kaste tønder ud, som udløste en kvælende gas, da de ramte jorden. Angrebene skete i nærheden af byen Sarmin i regionen Idlib, som kontrolleres af oprørere.
Vi støtter hospitalet i Sarmin, hvor ofrene blev behandlet, og herfra modtog vi rapporter om døde og sårede. 

 

Lugt af rengøringsmidler

”Angrebet på byen og dens civilbefolkning med klorgas viser endnu engang, at konflikten i Syrien ikke kender nogen grænser, siger Mego Terzian, læge og formand for Læger uden Grænser i Frankrig.
 

”Vi så mennesker ankomme til hospitalet fra en naboby. Mellem dem var en familie med far, mor og deres tre små børn. De var alle døende. Forældrene var i stand til at tale, men de havde meget vanskeligt ved at trække vejret”.
 

Hele familien døde på hospitalet, mens børnenes bedstemor døde af iltmangel, før hun kunne nå at søge lægehjælp.

Symptomerne, som personalet på hospitalet beskrev, efterlader ingen tvivl om, at der var tale om et klorgasangreb. Der var ingen af de nævnte symptomer, der passede på andre giftstoffer.
 

”Det var så mørkt, at vi ikke kunne se partikelfarver på himlen, men der hang en lugt af rengøringsmidler i luften, og deres tøj havde en karakteristisk lugt af klor”, fortæller ”T”, der er læge og leder af hospitalet i Sarmin (navnet hemmeligholdes af sikkerhedshensyn).


Civilbefolkning og frivillige ramt

Ofrene fra angrebet var påvirket i forskellig grad, og heriblandt led nogle af dem af akut åndenød.
”Der var 20 patienter, som var i en kritisk tilstand. De rystede, skummede blod fra munden og havde udslæt på huden”, siger en anden læge fra hospitalet.

Hospitalet behandlede 70 ofre: Indbyggere fra en naboby, som blev angrebet med de første tøndebomber, indbyggere fra Sarmin by, der blev ramt senere i løbet af natten, og frivillige nødhjælpsarbejdere fra Syrian Civil Defence, da de ankom for at hjælpe ofrene.

Hospitalet i Sarmin er et af flere medicinske faciliteter i de utilgængelige konfliktramte områder, som vi støtter. Vi donerer medicin og medicinske hjælpemidler til de fungerende sundhedsfaciliteter.

Vi driver seks sundhedsfaciliteter i Syrien og yder direkte støtte til mere end 100 klinikker og felthospitaler. Vi behandler også patienter fra Syrien, som er flygtet til Jordan, Libanon og Irak.