Katastrofale dødstal i Angola bekræftet

1 af 6 børn er underernærede, fødevarehjælp er utilstrækkelig

En ernæringsundersøgelse foretaget af Epicentre (Læger uden Grænsers epidemiologiske videnscenter i Paris) blandt 15.000 mennesker i perioden 10-14. juni i Chiteta i den nordlige del af Huambo provinsen, Angola, bekræfter den igangværende hungerkatastrofe i landet. Læger uden Grænser har overført stærkt underernærede børn til organisationens behandlingscenter i det nærliggende Bailundo, hvor der p.t er 700 patienter.

Undersøgelsen viser, at et af seks børn er underernærede, og underernæring er den primære dødsårsag i regionen. Generel underernæring findes hos 18 procent af befolkningen i området, og alvorlig underernæring findes hos fem procent af børnene. Alligevel er der endnu ingen sikkerhed for, at der vil blive uddelt fødevarer til de nødstedte.

– Ikke alene tallene er katastrofale, men det er også den langsomme reaktion fra det internationale samfund. Mange har ikke modtaget hjælp siden 1998 og mennesker dør nu i tusindvis. Dødeligheden i store dele af Angola og graden af underernæring bringer mindelser fra de store hungerkatastrofer i Etiopien og i Sydsudan, siger Læger uden Grænsers formand, læge Søren Brix Christensen.

Undersøgelsen fra Epicentre viser, at den gennemsnitlige dødelighed i de første 6 måneder af 2002 er på 2,3 per 10.000 indbyggere per dag. Det er fire gange normalen og to gange over katastrofegrænsen. Tre fjerdedele af de registrerede dødsfald var blandt børn under fem år. Børnedødeligheden er ifølge undersøgelsen 5,7 per 10.000 per dag eller 2,5 gange over katastrofegrænsen og fem gange over den normale dødelighed blandt børn.

Efter 27 års borgerkrig er der omsider fred i Angola. Det er nu håbet skal spire. Alligevel er der ikke vilje til at hjælpe de hungerramte. De internationale konventioner er intet værd, når vi lader folk dø af mangel på mad, siger Søren Brix Christensen.

Torsdag den 4. juli afrejser Christina Virring Rasmussen fra København til Angola, hvor hun de kommende 2-3 måneder skal medvirke til organiseringen og administrationen af det omfattende hjælpearbejde

Indsatsen i Angola er Læger uden Grænser/MSFs aktuelt største opgave med over 190 frivilligt udsendte og 2.000 lokalt ansatte hjælpearbejdere. Læger uden Grænse/MSFr har i dag 14.000 underernærede, fortrinsvis børn i 44 behandlingscentre i 11 af landets 18 provinser. Læger uden Grænser har arbejdet i Angola siden 1983.