Fely med sin mor på Læger uden Grænsers hospitalsafdeling i Kinshasa.

Kampen for at overleve med virus i blodet

I Danmark er det langt fra nogen dødsdom at finde ud af, at man er hiv-positiv. Men for børn og voksne i Den Demokratiske republik Congo kan det være en kamp for livet at være smittet. Med pengene fra Danmarks Indsamling hjælper Læger uden Grænser blandt andre patienter, der er alvorligt syge af aids.

Det er ikke til at se, at Fely Mbuyi er teenager. Han fylder ikke meget i sengen, som han ligger der – alvorligt underernæret og lille af sin alder. Han kæmper for at trække vejret og hoster meget.

 

Han er ved at komme sig over en slem lungebetændelse, får ilt og er sat i behandling for at støtte hans hjerte, der er overanstrengt på grund af nedsat lungefunktion.

 

Hans mor bor på hospitalet og hjælper med at pleje ham. Og heldigvis virker medicinen rigtig godt. Efter to en halv uges indlæggelse kan han blive udskrevet og komme hjem med gratis hiv- og hjertemedicin i sin mors taske. Han vil blive fulgt at lægerne, og indkaldt til opfølgende undersøgelser, for at sikre, at han har det så godt som muligt. 

 

Hvis han ikke var blevet indlagt på vores hospitalsafdeling for patienter, der har udviklet aids, havde oddsene for at overleve været meget små.

 

Mange af de patienter, der kommer til os, er ekstremt syge. Med den rette behandling og den ekspertviden, som vores ansatte har, bliver 75-80 procent af alle patienter reddet. Men nogle kommer så sent, eller får pludselige komplikationer, at de dør af deres sygdom.

 

Medicin er for de få

Der er over en million hiv-smittede i DR Congo, men det anslås, at det højst er 3 ud af hver 10. smittede i det enorme land, der har adgang til hiv-medicin. Resten må se i øjnene, at de sandsynligvis vil dø af deres sygdom inden for en kort årrække – enten fordi de bor i et område, hvor der ikke er noget medicin at få, eller fordi de kun kan få medicinen, hvis de selv køber den – og det er en økonomisk umulighed for langt de fleste.

 

Det prøver vi at ændre på – blandt andet ved at oprette centre i fattige dele af hovedstaden Kinshasa, hvor man kan få gratis hiv-test og medicin og gratis rådgivning af andre, der selv er hiv-smittede og kender til de fysiske problemer og stigmatisering omkring sygdommen.

 

Mødre risikerer at smitte ufødte børn

Det står rigtig slemt til for gravide kvinder i DR Congo. Det er meget alvorligt, når en gravid ikke får adgang til hiv-medicin. Uden den rette hiv-behandling er risikoen for, at smitten overføres fra mor til barn under graviditet, fødsel og amning fra 15 helt op til 45 procent.

 

Men med behandling nedsættes risikoen til under fem procent.  Desværre er det sådan, at det kun er 6 ud af 100 smittede mødre, der har adgang til den livsvigtige medicin. Den kan man blandt andet få hos os, hvor vi også tilbyder hiv-test og rådgivning omkring hiv, graviditet og fødsel.

 

Indsatsen betyder, at hiv-smittede mødre kan få raske børn.

 

Den Demokratiske Republik Congo (DRC)

 

  • 70 procent af befolkningen lever under den såkaldte fattigdomsgrænse med en indkomst på under to dollar om dagen.
  • Som følge af krig, konflikt og politisk ustabilitet er store dele af social- og sundhedssystemet i landet kollapset.
  • Middellevetiden anslås til 47 år for mænd og 51 år for kvinder.
  • De fleste dødsfald i DRC skyldes smitsomme sygdomme i modsætning til f.eks. Danmark, hvor de fleste sygdomme skyldes kroniske og aldersrelaterede sygdomme.
  • Det er kun omkring 1 ud af 4 personer, der ved, at de er hiv-positive, som har adgang til behandling.