© Guillaume Binet/Myop
Det er langt fra usædvanligt, at flygtninge og migranter tilbageholdes i månedsvis i de libyske detentionscentre. Billedet her er taget i detentionscentret Abu Salim i Libyens hovedstad, Tripoli.

Kampe i Libyen bringer tusindvis af flygtninge og migranters liv i fare

Mellem kugler, bomber og granatnedslag har op mod 8.000 flygtninge og migranter i mere end en uge siddet indespærret i overfyldte og usikre detentionscentre i Libyens hovedstad Tripoli.


I mere end en uge har voldsomme kampe mellem forskellige oprørsgrupper hærget den libyske hovedstad, Tripoli, hvor op mod 8.000 flygtninge og migranter sidder indespærret i detentionscentre.

Centrene ligger i områder, der har været hårdt plaget af kampe, og i flere tilfælde har mennesker siddet indespærret i op mod 48 timer uden adgang til mad, vand eller lægehjælp. Andre er blevet fanget i krydsild, hvis det er lykkedes dem at komme ud af centrene.

Libyen fungerer som et transitland for mennesker, der forsøger at krydse Middelhavet for at komme til Europa. Men mange bliver tilbageholdt af militser eller myndigheder, før de når så langt, og derfor befinder tusindvis af flygtninge og migranter sig i Libyen – størstedelen befinder sig i hovedstaden, Tripoli.

Fanget på ny

Ifølge Ibrahim Younis, der er vores landechef i Libyen, tydeliggør situationen, at Libyen ikke er et sikkert sted at opholde sig for mennesker på flugt.

”De mennesker, det drejer sig om, kommer fra krigshærgede og usikre lande, og de har i forvejen tilbragt måneder under frygtelige forhold, inden de blev sendt i detentionscentre”, siger Ibrahim Younis.

”Det betyder, at mennesker, der allerede er ekstremt sårbare, nu er fanget i en ny konflikt uden mulighed for at flygte”, siger Ibrahim Younis.

Evakuering

Behovet for nødhjælp er tårnhøjt, og det er især mangel på rent vand, ordentlige hygiejneforhold og adgang til lægehjælp, der forværrer situationen i detentionscentrene.

Men kampene gør det næsten umuligt for Læger uden Grænser og andre nødhjælpsorganisationer at komme de nødstedte til hjælp, og derfor bør der hurtigst muligt arbejdes på at finde en løsning, siger Ibrahim Younis.

”Der er behov for at finde et sikkert område, hvor vi kan evakuere disse mennesker hen”, siger han.

Vi har været tilstede i detentionscentrene i Tripoli siden 2016. Her yder vi lægehjælp, psykologhjælp samt sørger for adgang til vand og hygiejnefaciliteter. Vi er den eneste organisation, der henviser migranter i detentionscentre til behandling på hospitaler. I Libyen arbejder vi også i centre i byerne Khoms, Zliten og Misrata, og vi yder lægehjælp i Bani Walid.

Fra felten

Tidligere var Moria-lejren et stoppested på vejen videre, men nu er lejren blevet en forfærdelig endestation, fortæller vores sygeplejerske Mie fra den græske ø Lesbos.

Mie Terkelsen

Grækenland

”Hun står bare og holder om mig og græder”

Læs mere

Slangebid dræber 275 mennesker om dagen

Læs mere
Den Centralafrikanske Republik

Tatiana blev voldtaget i dagevis: Hun er langt fra den eneste

Læs mere
Middelhavet

”Døde kroppe flød omkring mig”

Læs mere

Amanda Godballe

Rejsebrev: “På Lesbos lever de i tavshed og glemsel

Læs mere
DR Congo

Konflikten i DR Congo gør det sværere for vores læger at behandle ebola

Læs mere
Libyen

Kampe i Libyen bringer tusindvis af flygtninge og migranters liv i fare

Læs mere

Pernille Miller

”Jeg tænkte, kan mennesker virkelig bo så tæt?

Læs mere

Et år efter flugten fra Myanmar lever hundredetusinder af rohingyaer stadig under kummerlige forhold

Læs mere
Middelhavet

Aquarius lægger til i Valletta

Læs mere
DR Congo

Vi hjælper myndighederne med nyt ebolaudbrud i DR Congo

Læs mere
Nigeria

18-årige Fatima blev bortført og solgt af Boko Haram: “I dag vil jeg begynde et nyt liv”

Læs mere

Mads Geisler

DR Congo

Lægen Mads fik ebola-vaccinen: ”Det føltes rart og sikkert”

Læs mere
Middelhavet

Juni var den dødeligste måned på Middelhavet i år

Læs mere
Irak

”Jeg mistede min bror og min søster under murbrokkerne”

Læs mere

Mozhdeh Ghasemiyani

Sydsudan

Psykoterapi hjælper børnesoldater videre til et nyt liv

Læs mere