Irak: Hjælp til Bagdad og Basra

Læger uden Grænser har lige nu 44 internationale frivillige i Irak og nabolandene.

I de kommende dage kan Læger uden Grænsers projekter begynde at imødekomme de behov, som vi støder ind i under vores indledende undersøgelser i Irak.

Indtil videre er situationen, at hospitaler i Bagdad og Basra er blevet plyndret, og der mangler personale samt medicin til operationer og til kronisk syge. Læger uden Grænser donerer udstyr, giver støtte til blandt andet kirurgi og går videre med at undersøge befolkningens behov.

10.000 flygtninge opholder sig ved grænsen til Iran, og Læger uden Grænser er ved at undersøge, hvilke behov for hjælp der er her. I Syrien, Jordan og Kuwait har Læger uden Grænser ekstra forsyninger af lægeudstyr, og står klar til at modtage eventuelle flygtninge.

IRAK

Bagdad:
Efter frigivelsen af de to frivillige Ibrahim Younis og Francois Calas begyndte Læger uden Grænser igen at vurdere Bagdads befolknings akutte sundhedsbehov. Læger uden Grænsers hold i Bagdad har hidtil bestået af en kirurg, en anæstesi-læge, en læge med speciale i akut hjælp i katastrofesituationer, en missionsleder, en logistiker og en tolk. Nu er yderligere tre frivillige netop ankommet til byen, og Læger uden Grænser vil i de næste dage fortsætte med at besøge hospitaler og vurdere sikkerheden i byen.

“Der kan være behov for støtte til kirurgi i flere uger,” sagde læge Koen Henckaerts, leder af Læger uden Grænsers arbejde og en af de nyligt ankomne frivillige. Han forklarede, at arbejdet gik ud på at lukke granat- eller skudsår, når der ikke længere var risiko for infektioner, og at sætte knoglebrud sammen.

I det behandlingsvakuum, der eksisterer i Bagdad lige nu, er også mennesker, der lider af kroniske sygdomme, udsatte: Diabetikere uden insulin kan let ende i diabetisk koma, og personer, der ikke kan komme i dialyse, kan få nyresvigt.

Den nylige syndflod af kaos og plyndringer har medført, at hospitalerne i Bagdad mangler både personale og udstyr. For at udbedre manglen på medicin og udstyr vil Læger uden Grænser sende en ladning med bedøvelsesmedicin som ketamin, fentanyl og diazepam, og stærke smertestillende midler som tramadol, morfin og diclofenac.

Ladningen indeholder desuden eksterne fikseringsinstrumenter, et kirurgi-sæt til 300 kirurgiske operationer, et sæt til at behandle 150 sårede samt forsyninger til blodtransfusioner.

Læger uden Grænser har vurderet forholdene på al Kindi-hospitalet i det nordøstlige Bagdad, al Qadashia-hospitalet i Saddam City og al Zafaranya-hospitalet i det sydøstlige Bagdad, og vil afgøre om Læger uden Grænser vil være den mest effektive organisation til at tilbyde hjælp.

Basra: Læger uden Grænser har besøgt den sydirakiske by to gange i de sidste to dage. Byen er stadig plaget af sporadiske plyndringer, og de første vurderinger af Toheer-hospitalerne viste at der manglede medicin til kroniske syge, så vel som mangel på ilt til medicinsk brug. Læger uden Grænser gav sundhedscentret ved Um Khailil et sæt grundlæggende medicin og lægeudstyr, og vil nøje følge situationen både på Toheer-hospitalerne og Um Khailils sundhedscenter.

Vurderingsholdet fra Basra vil måske tage nordpå for at undersøge behovene i Nasaryah, Karballah eller Najaf, alt efter af hvad sikkerhedsforholdene tillader. Holdet regner med at møde et andet vurderingshold, der har forladt Jordan.

IRAN

Læger uden Grænser har sendt et vurderingshold fra Iran til al Qut i Irak for at vurdere sundhedssituationen, og til Badrah tæt ved grænsen, hvor der opholder sig omkring 10.000 fordrevne.

Der er stadig 200.000 irakiske flygtninge fra 1991-Golfkrigen i Iran, og landet har sagt, at man kun vil modtage nye flygtninge, hvis deres liv er i fare. Iran har etableret ti lejre ved grænseovergange, hvor der i alt er plads til 400.000 flygtninge.

Læger uden Grænser har udstyr til at understøtte 80.000 flygtninge i tre måneder i Khouzistan i Iran fra Basra-området, eller i Kermanshah i Iran fra Bagdad-området. Der er også mulighed for at man, med base i Iran, kan gå ind og arbejde i Irak.

SYRIEN

Hold fra Læger uden Grænser vil have base i de syriske byer Hassaké og Qamishli.

Fra Qamishli er et kirurgisk hold med lægeudstyr klar til at gå ind i det nordlige Irak for at vurdere behovene for befolkningen i Mosul og de omgivende områder, der er blevet bombet intensivt i tre uger. Der er efterretninger om, at der hverken er vand eller elektricitet i Mosul, og modstridende oplysninger om hvorvidt sundhedsvæsenet i Mosul er i stand til at håndtere situationen.

I Hassaké er Læger uden Grænser klar til at tilbyde støtte til sundhedsvæsenet i den nærliggende flygtningelejr al Hol. Sundhedspersonale fra Læger uden Grænser kan tilbyde hjælp i klinikker samt medicin, ernæring til stærkt udsultede og husly til 20.000 mennesker i tre måneder. For øjeblikket modtager 143 indbyggere fra tredjelande (altså hverken syrere eller irakere) omsorg i al Hol, og det vides stadig ikke om Syrien vil opleve en stor flygtningestrøm.

JORDAN

I flygtningelejren Ar Ruwayshid i det østlige Jordan er Læger uden Grænser klar til at tage sig af sundhedsbehov for alle flygtninge, der måtte komme ind. En læge og en sygeplejerske fra Læger uden Grænser vil fortsat være i lejren, og råder over nok sundhedsmateriel til at tage sig af 10.000 flygtninge i tre måneder. Men for øjeblikket er der ikke den store indstrømning af flygtninge i Jordan.

Læger uden Grænser bruger desuden også Amman som base for logistisk støtte til holdene i Bagdad.

KUWAIT

Læger uden Grænser har en stor del kirurgisk og medicinsk udstyr klar i Kuwait, inklusive et sæt med udstyr til at behandle 150 sårede, bandager til 200 mennesker med brandsår, generelle bandager til 250 samt medicin til kirurgi. Derudover er der forsyninger som for eksempel højenergi-kiks og terapeutisk mælk til underernærede, vandrensningssystemer, der kan give rent vand til 10.000 mennesker om ugen, tæpper, telte og lagenlærred samt udstyr til sanitet.

Kuwaits regering har oprettet et Center for Humanitære Operationer, som har tætte forbindelser med koalitionsstyrkerne, men det ser for øjeblikket ikke ud til at give bureaukratiske problemer.