kirkuk.jpg

Internt fordrevne mangler essentiel nødhjælp

Tusindvis af internt fordrevne i Kirkuk i Irak mangler desperat mad, vand, tilflugtssteder og lægehjælp.

På grund af volden i landet er over to millioner mennesker flygtet fra deres hjem i år. Mange af dem befinder sig fortsat i områder, hvor de på grund af konflikt og vold er afskåret fra nødhjælp. Men selv dem der når frem til sikre områder bliver forsømt. Myndighederne og de lokale værtssamfund kæmper for at imødekomme de store behov.

 

I byen Kirkuk, tæt på frontlinjen i det nordlige Irak, har 180.000 mennesker søgt tilflugt, og tilstrømningen fortsætter. Mange af de internt fordrevne har svært ved at finde ordentlige tilflugtssteder, og de bliver syge, fordi de mangler mad og vand.

 

”Selvom sikkerhedssituationen i Kirkuk stadig er vanskelig, så er det muligt for nødhjælpsorganisationer at arbejde i byen. Men den internationale nødhjælp udebliver. Vi er den eneste internationale medicinske nødhjælpsorganisation i området, og ellers er det mindre lokale organisationer, der prøver at afhjælpe nøden”, siger Fabio Forione, vores landekoordinator i Irak.

 

Ujævn fordeling af hjælp

 

En stor del af den internationale nødhjælp til det irakiske folk har været rette mod Kurdistan-regionen, hvor flere flygtningelejre er blevet bygget. De fleste midler fra internationale donorer er gået til området og ikke til andre tilgængelige steder, såsom Kirkuk.

 

En kvinde i Kirkuk fortæller, hvordan hun sammen med sin familie er flygtet til Kirkuk, men at de ikke har modtaget nogen hjælp. De havde bedt om madrasser, tæpper og en brændeovn, men de har intet modtaget.

 

”Efter at være flygtet fra vold og overgreb mangler mange familier nu basal nødhjælp og humanitær støtte til at lette deres situation. Det påhviler det internationale samfund at sætte ind”, siger Fabio Forione.