International Tuberkulosedag: Stadig brug for bedre behandling
Det er over to år siden, at en ny tuberkulosebehandling kom på markedet. Men trods fremskridt, er det meget få patienter, der får glæde af den nye medicin, og den gamle behandling med voldsomme bivirkninger benyttes stadig i stort omfang. Det skal vores nye forskningsprojekt "endTB" gøre noget ved.
Der var forventninger om et stort gennembrud, da der i starten af 2013 endelig kom et nyt medikament som en alternativ del af en 50 år gammel tuberkulosebehandling. Især for patienter, der lider af den multiresistente form. De skal igennem et to år langt behandlingsforløb, fuld af smertefulde indsprøjtninger, tusindvis af piller og voldsomme bivirkninger, som for mange gør behandlingen værre end selve sygdommen.
Ny medicin bruges ikke
Selv om det er et år siden, at to nye præparater mod tuberkulose kom på markedet og blev godkendt i USA, bliver de to lægemidler kun sjældent brugt, og i nogle lande er de nye midler kun tilgængelige for en meget lille gruppe patienter. Det skal vores nye forskningsprojekt "endTB" være med til at ændre på.
”Den største udfordring i dag er, at der er begrænset viden om disse lægemidler. Mange af de steder, hvor størstedelen af tuberkulosepatienterne befinder sig, er sundhedssystemerne ikke gearede til at håndtere den omfattende sikkerhedsovervågning af behandlingsforløbet, som ny medicin kræver. Derfor er de nye præparater heller ikke blevet godkendt af sundhedsmyndighederne i de lande. Og selv i lande, hvor de er godkendt, er det meget langsommeligt og kompliceret at skaffe dem”, fortæller læge Amir Khan, som er projektleder på "endTB".
”Vi oplever hver dag, hvor lang, smertefuld og ineffektiv den nuværende behandling er for tuberkulosepatienterne, og i årtier har vi ventet på nye metoder til at bekæmpe sygdommen. I dag har vi chancen for at tage styringen, men for at gøre det, er vi nødt til at handle hurtigt og sætte rammerne for en optimal og effektiv brug af den nye medicin”, siger læge Michael Rich, som er tilknyttet "endTB".
I Armenien har vi støttet et forsøg med den nye medicin, og efter seks måneders brug var bakterien allerede reduceret med 85%, så patienter med multiresistent tuberkulose tager godt i mod den nye behandling.
Når behandling er et umuligt valg
Ko Thet Oo lider af HIV og multiresistent tuberkulose. Han begyndte behandlingen for nogle måneder siden på vores HIV/TB-klinik i Insein Township, Yangon. Det tager ham 12 timer at komme fra sit hjem og frem til klinikken. I seks måneder skal han have daglige indsprøjtninger, og i 20 måneder er han nødt til at få 11 forskellige typer medicin hver eneste dag.
Derfor er han tvunget til at flytte tættere på klinikken for at få den kombinerede HIV/TB-behandling. For ham – og mange andre i hans situation – fører sygdommen mange lidelser med sig. Ud over den smertefulde behandling mister han sin indkomst, sit sociale netværk og må lide under ensomhed og hjemve.
Men han er ikke den eneste. I Myanmar er der alarmerende mange tilfælde af multiresistent tuberkulose – alene i 2014 var der ca. 9.000 nye tilfælde.
”For mange patienter er det ikke en mulighed at sætte livet på standby, mens de er i behandling i to år. En enklere behandling tættere på patientens hjem er vigtig for at holde dem i live og undgå, at sygdommen spreder sig”, siger Nana Zarkua, der er vores landechef i Myanmar.
Voldsomme bivirkninger
En sygdom som tuberkulose spredes gennem luften, for eksempel gennem hoste, og inficerer oftest lungerne. Bliver man smittet, tager behandlingen 6-8 måneder, hvor der skal tages fire forskellige slags medicin. Bivirkningerne er hududslet, kvalme, opkastninger og nedsat appetit.
For mennesker, der smittes med multiresistent tuberkulose, ser situationen endnu værre ud. Her tager behandlingen to år med 20 piller om dagen og smertefulde indsprøjtninger hver dag i 8 måneder. Bivirkningerne er stærk kvalme, risiko for permanent tab af hørelse og svære psykoser. Kun 48% af patienterne bliver raske.
Når et menneske har gennemgået behandlingen for multiresistent tuberkulose, har personen spist 14.600 piller.
Ny forskning giver håb
I det nye projekt "endTB" indgår der 2.600 patienter fra 16 forskellige lande, hvor de nye medikamenter bliver brugt som en del af behandlingen. Alle patienterne bliver overvåget i forsøgsperiode og deres respons på behandlingen bliver målt.
Projektets mål er at lette godkendelsen og registreringen af medicin i de lande, hvor forsøgene finder sted, og samtidig vil det danne et bredere grundlag for WHO’s anbefalinger om brug af tuberkulosemedicin.
Hvis forsøgene viser sig at være effektive og sikre nok, vil "endTB" få stor betydningen for de patienter, som lige nu lider under, at forskningen har stået stille i mere end 50 år.
Projektet er et samarbejde mellem Læger uden Grænser, Partners In Health (PIH), Interactive Research and Development (IRD) og UNITAID. Det fireårige projekt begynder den 1. april 2015.