Børn er mest udsatte, når et malaria-udbrud rammer. Foto © Leonora Baumann/Læger uden Grænser

Indsats mod malaria redder børns liv

Hvert år dør over 430.000 børn af malaria verden over. I Vestafrika har ebolaepidemien forværret en i forvejen svær situation, fordi behandlingen af bl.a. malaria blev nedprioriteret. Derfor satte vi en stor indsats i gang mod sygdommen i de ebolaramte lande. 

Da ebola for alvor brød ud i marts 2014, betød det, at behandlingen af andre sygdomme gled i baggrunden. De svage sundhedssystemer i de vestafrikanske lande var i forvejen overbelastet, og kampen mod ebola tog alle ressourcer. Især indsatsen mod malaria blev nedprioriteret, selv om 90 % af alle tilfælde i verden forekommer i Afrika, og sygdommen hvert år er skyld i, at over 430.000 børn mister livet.

 

Samme symptomer

”Under et ebolaudbrud er malaria et stort problem, fordi de smittede har samme symptomer som patienter med ebola. Det betød, at de fleste af de mennesker, der kom til ebola-klinikkerne, troede, at de havde ebola, men rent faktisk var det malaria. Det satte et stort pres på sundhedssystemet, og det stressede patienterne og deres familier voldsomt”, siger Patrick Robataille, vores koordinator i Freetown, Sierra Leone.

 

Sierra Leone er et af de lande, hvor malaria er mest udbredt, og her har vi gennemført en af de største uddelinger af anti-malaria medicin i landet i samarbejde med sundhedsmyndighederne. På fire dage blev 1,8 millioner mennesker behandlet i Freetown og fire distrikter i det omkringliggende område.

 

Malaria kunne have fået frit spil under ebola-epidemien, men gennem mange års erfaring med sygdommen ved vi, hvor vigtigt det er at behandle den stille dræber. Derfor satte vi en omfattende indsats i gang mod malaria i de vestafrikanske lande, hvor ebolaepidemien var værst.

 

 

Forebyggende behandling er nøglen

Malaria er den sygdom, vi behandler flest tilfælde af. I 2013 behandlede vi 1,8 millioner patienter, og i 2014 gav vi forebyggende behandling til 735.000 børn i alderen 3 måneder til 5 år i Niger, Chad og Mali. De tre lande, der er de hårdest ramte, og det er også her, at de fleste tilfælde af malaria opstår i løbet af få måneder.

 

Strategien med at give forebyggende malaria-behandling til børn er anbefalet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i netop det område af Afrika, og resultaterne er gode. Både tilfælde af simpel og svær malaria bliver nedbragt.

 

Også i den Centralafrikanske Republik lykkedes det os at give anti-malaria medicin til 17.000 børn under 15 år, og vi arbejder på at opstarte forebyggende tiltag i den Demokratiske Republik Congo.

 

Siden år 2000 er antallet af ofre for malaria faldet med 47% globalt og med 54% i Afrika, viser tal fra WHO. Brugen af kvik-tests, som kan afsløre malaria på 15 minutter, og den forebyggende behandling har spillet en afgørende rolle i det store fald.