1468_REGummistovler.jpg

Indsats mod dødelig stivkrampe på Sumatra

Læger uden Grænser (MSF) er gået til kamp mod den livsfarlige sygdom stivkrampe i Aceh-provinsen på det nordlige Sumatra. Der er blevet konstateret over 60 tilfælde af sygdommen, og Læger uden Grænser har nu etableret en mobil klinik i Banda Aceh, der tilbyder hjælp i de mest ødelagte områder af byen.

 

Kun få af indbyggerne i Aceh-provinsen er vaccineret mod stivkrampe. Og dødsraten er høj – 25 procent af dem, der får sygdommen, dør.
– Så det er meget vigtigt, at folk med åbne sår får dem renset og får lagt forbindinger. Og vi gør alt, hvad vi kan, for at forhindre, at folk, der får rifter eller sår af at grave i ruinerne efter flodbølgen, udvikler stivkrampe, siger MSF´s medicinske koordinator i Aceh-provinsen, Loris De Filippi.

Læger uden Grænser har blandt andet uddelt 500 par støvler og 1.500 par handsker som beskyttelse til de folk, der arbejder med at rydde op i ruinerne. Desuden kører en bil udstyret med en højtaler rundt og informerer folk om sygdommen, og hvordan de kan undgå at blive smittet.
MSF´s mobile hold er også begyndt at vaccinere folk mod stivkrampe. For at vaccination skal være effektiv kræver det, at den første vaccination bliver fulgt op af endnu en vaccination 28 dage senere.

Indtil videre er tilfældene af stivkrampe opstået i forbindelse med skader, som patienterne har fået, da flodbølgen raserede området.
– Som regel er inkubationstiden på op til tre uger. Så vi håber at se et fald i antallet af tilfælde de kommende dage, siger Loris De Filippi og understreger, at MSF vil følge udviklingen tæt i den kommende tid.
– Vi vil også analysere vores erfaringer for at være bedre forberedt på at tackle en lignende situation i fremtiden.

Stivkrampe forårsages af en bakterie, der ofte lever i jord. Mennesker smittes som regel gennem åbne sår. Sygdommen kan føre til stivhed i muskler, krampeanfald og lammelse af åndedrættet. Den kræver intensiv behandling på et hospital i op til en måned og er ofte dødelig.

Læger uden Grænser har nu 122 internationale og 44 indonesiske medarbejdere i Indonesien.