12-03-2012novartis.jpg

Indisk lovgivning under pres fra medicinalvirksomhed

En igangværende retssag mellem medicinalvirksomheden Novartis og den indiske regering, kan gå udover Indiens muligheder for at producere og sikre adgang til billig medicin for verdens udviklingslande. Læger uden Grænser opfordrer Novartis til at opgive retssagen.

I 2006 sagsøgte medicinalvirksomheden Novartis den indiske regering, efter virksomheden fik afslag i ansøgningen om patentrettigheder på kræftmedicinen Imatinib mesylate, som af Novartis er markedsført som Glivec/Gleevec.

 

Imatinib mesylate er en saltform af det oprindelig præparat Imatinib, der bruges i behandlingen af visse former for leukæmi og mave-tarm kræft.

Afslaget betød, at generiske producenter – der producerer medicin, som indeholder de samme aktive stoffer som originalen, men hvor patentet er enten udløbet eller ikke gælder i det producerende land, og derved bliver op til 75 % billigere – kan fremstille og markedsføre den generiske version af lægemidlet og eksportere den til andre lande. Altså producere samme medicin som Novartis, men markant billigere.

 

Hvis Novartis vinder den igangværende retssag mod den indiske regering, kan det betyde en mærkbar begrænsning i produktionen af billig medicin i Indien. En medicin, som gør det muligt for blandt andre Læger uden Grænser at behandle endnu flere patienter i udviklingslandene.

"Vi beder Novartis om én gang for alle at stoppe denne juridiske kamp i Indien, der er et direkte angreb på udviklingslandenes mulighed for at købe billig medicin. Vi er afhængige af disse lægemidler for at gøre vores arbejde i mere end 60 lande i dag,” siger Dr. Unni Karunakara.

80 % af den medicin Læger uden Grænser bruger til at behandle mere end 170.000 hiv smittede i 19 lande, kommer fra Indien. Det samme for 90 % af al medicin til hiv smittede børn.

Retssag med store konsekvenser

Indiens patentlovgning indeholder paragraf, § 3 (d), der i højere grad prioriterer folkesundheden fremfor medicinalindustriens eventuelle interesser, idet den fremhæver, at nye patenter kun skal kunne gives til allerede eksisterende medicin, såfremt effekten af denne medicin er ændret væsentligt. Den fleksible patentlovgivning giver muligheden for produktion af den billige, generiske medicin.

Efter flere retslige forsøg på at stille spørgsmålstegn ved § 3 (d), for at opnå patentrettigheder på Imatinib mesylane, som alle er blevet afvist, besluttede Novartis i 2009 at bringe sagen til Indiens Højesteret. De sidste retslige argumenter i denne sag bliver fremlagt ved en retssag d.28. marts.

 
En Novartis sejr vil føre til, at det indiske patentkontor fremover kan blive nødt til at udstede patentrettigheder til modificerede lægemidler, der ellers ikke ville kunne få patent i Indien.

"Konsekvenserne af denne sag rækker langt videre end Indien og langt ud over Novartis’ kræftmedicin.  Virksomheden forsøger at bryde et system, som millioner af mennesker i udviklingslandene er afhængige af," siger Leena Menghaney, chef for Læger uden Grænsers Access-kampagne i Indien.

Hvis Novartis vinder denne sag, vil det betyde et knæk for den indiske lovgivning, som tilgodeser muligheden for at producere og sikre adgang til billig medicin, og som allerede har vist sin store betydning i kampen mod blandt andet hiv og tuberkulose.

 

 


 

Fakta:

• Novartis patentansøgning på kræftmedicin imatinib mesylat – markedsført under navnet Glivec – blev i januar 2006 afvist,, med den begrundelse, at ændringerne i præparatet ikke var tilstrækkelige til at kunne  kræve et nyt patent under indisk lov.

 

• Imatinib mesylat – markedsføres af Novartis, som Glivec / Gleevec – er et lægemiddel til behandling af kronisk myeloid leukæmi (blodkræft) og gastrointestinal stromal tumor (GIST).

 

• Novartis’ Glivec koster omkring 14.500kroner per patient per måned. Generiske udgaver af imatinib mesylat fremstillet i Indien koster mindre end 1200 kroner per patient per måned. En reduktion på næsten 92 %.

 

• I 2011 havde Novartis en omsætning på godt 260 millioner kroner alene på lægemidlet Glivec.

 

• Læs mere på; http://www.msfaccess.org/novartis-drop-the-case