2106_Somalia20801.jpg

Humanitære kriser: 7. Somalia

Mere end ti procent dør ved fødslen. Landets befolkning lever med fortsat konflikt og afsavn.

Siden 1991 har Somalia været uden en fungerende central regering. 14 års konflikt har forårsaget det offentlige sundhedssystems sammenbrud og en total mangel på sundhedsydelser.

I de fleste dele af landet er klinikker og hospitaler blevet udplyndret eller alvorligt beskadiget af væbnede styrker, og FN skønner, at der kun findes fire læger og 28 sygeplejersker eller jordemødre for hver 100.000 mennesker.

Somme tider rejser folk omkring 700 kilometer for at nå et af de få eksisterende sundhedscentre.

Levealder 47 år
Resultatet af situationen er katastrofalt: den forventede levealder er kun 47 år, mere end hvert tiende barn dør ved fødslen og en fjerdedel af de børn, der overlever, dør før de fylder fem år.

Underernæring, ekstrem fattigdom og tørke er blot nogle af de mange lidelser, det somaliske folk lever med. Sidste års mangel på regn – en af de værste tørker i 12 år – kan betyde akut fødevaremangel for to millioner mennesker i de kommende seks måneder.

Alligevel vælger kun få nødhjælpsorganisationer at arbejde i Somalia, fordi volden er så udbredt og landets klan-struktur så kompleks. Men uden offentlig sundhedshjælp er der et desperat behov for hjælp.

TB og kala azar
MSF har arbejdet i Somalia siden 1986. Organisationen yder katastrofehjælp i de hårdest ramte områder i det sydlige og centrale Somalia. Ud over generel sundhedspleje foretager MSF operationer og behandler tuberkulose og tropesygdommen kala azar.

Desuden sørger MSF for børnesundhedspleje og terapeutisk ernæring til alvorligt underernærede børn. Men hjælpen er langt fra tilstrækkelig, og i tusindvis af somaliere dør i skyggen af denne glemte katastrofe.

/ls /mgn