Grækenland: Derfor sætter vi arbejdet i Moria-lejren på standby

Vi besluttede i sidste uge at suspendere vores aktiviteter i det såkaldte ”hotspot” i Moria på den græske ø Lesbos, hvor mennesker der er flygtet til Europa, bliver tilbageholdt. Vi fortsætter vores arbejde flere andre steder på øen og andre steder i Grækenland. Vores direktør Jesper Brix forklarer her baggrunden for, at vi har sat vores arbejde i interneringslejren Moria på stand by.

”At trække sig fra et område eller et land vil altid være den mest pinefulde og svære beslutning for os. Vi gør det yderst sjældent, for vi er sat i verden for at yde medicinsk nødhjælp, og i første omgang vil vi altid gøre, hvad der står i vores magt for at give lægehjælp til sårbare mennesker.

Det er dog før sket, at vi har måttet sige stop. Det gjorde vi i Nordkorea, da det stod klart, at myndighederne dengang omdirigerede nødhjælp væk fra dem, som havde mest brug for det. Vi har gjort det i Libyen, da det stod klart, at vi kun blev bedt om at behandle torturofre i fængslerne, så de kunne overleve og blive sendt tilbage til torturkamrene.

Situationen er alt andet lige ikke så dramatisk i Grækenland. Vi frygter dog, at vores assistance vil blive brugt til at kunne gennemføre detention og deportationer tilbage til Tyrkiet, hvis landet bliver erklæret for at være et sikkert land.

Det er uklart, om de mennesker, der flygter over havet, får mulighed for at søge asyl. Samtidig er de fysiske forhold og informationsniveauet om rettigheder som flygtning i interneringslejren så dårlige, at vi mener, at EU og Grækenland nu selv må tage ansvar for situationen inden for pigtrådshegnet.

En humanitær beslutning

Fra forskellig sider lyder kritikken, at vi er politiske, når vi tager en sådan beslutning. Rationalet er måske, at vi som ngo stiltiende bør og skal udføre, hvad politikerne beder os om. Det skal vi ikke.

Hvis beslutningerne er åbenlyst i strid med, hvordan man som humanitær organisation arbejder og behandler patienter, er vi nødt til at sige fra og tale åbent om problemerne i forhåbningen om, at det vil forbedre forholdene.

Ud over vores medicinske arbejde, så har vi en forpligtigelse til at råbe det internationale samfund op – i dette tilfælde EU – hvis nødstedte menneskers værdighed ikke bliver respekteret og beskyttet. Hvis vi lader stå til, vil vi blive en del af og medskyldig i et system, der ser ud til at undergrave basale rettigheder.

Vi håber nu, at debatten om forholdene vil kunne få EU til at forbedre dem og fastholde respekten for de flygtningekonventioner, som de europæiske lande har underskrevet. Vores fokus er på ingen måder politisk, men har kun ét fokus – at sørge for at der fremadrettet bliver skabt et system, der behandler mennesker i nød bedst muligt.

Arbejdet fortsætter på Lesbos

Det er også vigtigt for mig at påpege, at vores læger stadig er til stede og behandler mange mennesker på Lesbos og andre steder i Grækenland. Vi fortsætter behandlingerne i transitcentret i Mantamados, hvor nyankommne flygtninge tilbydes førstehjælp. Vores redningsarbejde på den nordlige kyst af Lesbos fortsætter også.

Desuden tilbyder vi stadig behandling via vores mobile klinikker til de flygtninge, der befinder sig uden for ”hotspottet”.”

Hvad er et ”hotspot”?

  • Et ”hotspot” er et modtagelses-center, der er styret af myndighederne. ”Hotspots” er placeret på EUs grænser. De er blevet oprettet i Italien og Grækenland, da EU ønsker at identificere og tage fingeraftryk af mennesker, umiddelbart efter at de ankommer til Europa.

Fra felten

Læger uden Grænser i Syrien

Cristian Reynders

Syrien

I Syrien kan coronavirus blive katastrofal

Læs mere
Coronavirus kan blive fatal for mennesker i nød.

Heidi Christensen

Vi frygter konsekvenserne af coronavirus

Læs mere
Vi bekæmper coronavirus i Italien.
Italien

Her er der kun plads til en ny patient, hvis en anden dør

Læs mere

Her bekæmper vi coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper COVID-19, kendt som coronavirus.

Vi optrapper indsats mod coronavirus i Spanien

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Frankrig med at begrænse smitte og med behandling af af coronavirus

Vi hjælper Frankrig med at begrænse coronavirus

Læs mere

Vi hjælper Italien med kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper børn i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos.
Grækenland

Græske flygtningelejre risikerer udbrud af coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Dansk sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) optrapper lægehjælp og uddeling af tæpper og telte i Idlib i Syrien
Syrien

Idlib: Vi sender mere hjælp til børn og voksne

Læs mere
Læger uden Grænser er til stede i Idlib i Syrien.
Syrien

En tragisk dag i Idlib i Syrien

Læs mere
Læger uden Grænsers koordinator for det nordvestlige Syrien
Syrien

Angreb i Idlib: “En krise for menneskeligheden”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Syrien
Syrien

“Der er ikke sikkert nogen steder mere i Syrien”

Læs mere
Vi giver lægehjælp i Syrien.
Syrien

Vores læge i Syrien: Børn sidder i sneen og fryser

Læs mere
Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus med oplysning og beskyttelsesudstyr

Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser rykker ud til coronavirus

Coronavirus: Sådan håndteres den

Læs mere