En sygeplejerske fra det mobile hold, tager blod fra fingerspidsen på en af de lokale beboere, for at teste for sovesyge.

Gennem DR Congo med et køleskab

At køre motorcykel ad mudrede stier i regnskoven og krydse floder i udhulede træstammer, imens man bærer på et køleskab, et mikroskop og en generator, er ikke nogen nem opgave. Men det er hvad Læger uden Grænsers projektkoordinator Will Turner og hans mobile hold gør de næste fire uger, hvor deres mission er at teste 40.000 mennesker for sovesyge i DR Congo.

Holdet begynder i byen Bili, som ligger i den nordlige del af landet, i et meget tæt bevokset regnskovsområde, mellem floden Uélé og grænsen til Den Centralafrikanske Republik. Sovesyge overføres af tsetse fluen og er en dødelig sygdom, der er centreret i dette svært tilgængelige område. Derfor har problemet længe været ignoreret, selvom hele 85 % af alle tilfælde er fundet i DR Congo.

 

På motorcykel med telt og medicinsk udstyr

Læger uden Grænsers mobile hold oprettede i begyndelsen af april 2013 et laboratorium og et behandlingsrum på hospitalet i Bili og begyndte at teste de lokale for sygdommen. Når hele byens befolkning er blevet testet, tager holdet videre til omkring 50 landsbyer, som ligger dybt inde i den omkransende regnskov. Mennesker, som er diagnosticeret med sovesyge og ikke bliver behandlet, vil med al sandsynlighed dø af sygdommen, og dem vil holdet hurtigst muligt sende til hospitalet i Bili.

"Holdet vil være undervejs i tre til fire uger i træk. Nogle gange på motorcykler for at kunne komme frem ad de svært tilgængelige stier i regnskoven. De tager videre til en ny landsby hver dag og sover i telte undervejs. På den måde, regner vi med at finde og helbrede flere hundrede smittede patienter," forklarer Will Turner.


Enorme logistiske udfordringer

Det kan tage op til en måned at få forsyninger frem til Bili. Læger uden Grænser bruger små fly, som kan lande på improviserede landingsbaner i regnskoven, men de kan kun have små mængder forsyninger med ad gangen. Derfor bruger vi også lastbiler, som bliver fragtet over floderne på tømmerflåder. Men de mudrede veje bliver ofte blokeret af væltede træer og i regntiden bliver mange af landsbyerne derfor umulige at nå frem til.

Oven i de logistiske udfordringer, er testen for sovesyge meget kompleks med forskellige dele, som hele tiden skal holdes nedkølede. Derfor er det nødvendigt at have et køleskab og en generator med undervejs, selv til de mest afsidesliggende områder.

 

For at kunne stille diagnosen skal erfarne farmaceuter og laboranter bruge følsomt udstyr, som mikroskoper og centrifuger, der også skal transporteres gennem regnskoven. Men det mobile hold er forberedt på disse udfordringer efter at have gennemført flere lignende missioner i Sydsudan, Congo, Tchad, Den Centralafrikanske Republik og andre områder i DR Congo.
 

"Ved at teste og behandle folk i så stort et område, redder vi først og fremmest liv, men vi reducerer også forekomsten af sygdommen. Hver behandlet person er et skridt i den rigtige retning,” siger Will Turner.

 

Men han forklarer samtidigt, at det vanskelige terræn og den regionale usikkerhed ikke er de eneste udfordringer: "Indtil der bliver udviklet nyt udstyr til diagnose og behandling, som er mere simpelt og lettere at bruge, vil det fortsat være op ad bakke at udrydde sygdommen.”