MSB6183.jpg
© Chris Huby

Gaza: Belejret civilbefolkning

De seneste bombardementer af Gaza under Israels militære operation ’Protective Edge’ har gjort det ekstremt farligt for civile og for vores medarbejdere at bevæge sig rundt i Gaza.

Bomberne slår ned godt 10 gange i timen, hvilket gør det svært for vores hold i Gaza at opretholde og drive vores klinikker. Samtidigt forhindrer det vores teams i at bevæge sig rundt i Gaza for at vurdere civilbefolkningens behov.  Indtil videre er meldingen at hospitalerne i Gaza godt kan håndtere tilstrømningen af sårede, men de seneste dages konflikt rammer et i forvejen svagt sundhedssystem hårdt.

 

Ifølge de lokale sundhedsmyndigheder har bombardementerne kostet 165 mennesker livet, herunder 36 børn og 24 kvinder. 1232 mennesker meldes såret. Flere sygehuse og sundhedsklinikker er blevet ødelagt af bomberne og gaderne i Gaza ligger øde hen, fordi folk kun går ud, hvis det er allermest nødvendigt.

 

”Der er kun strøm i 5-8 timer om dagen, der mangler vand i hanerne, og det er svært for folk at få fat i selv basale fornødenheder. Det er en befolkning, der lever under belejring,” fortæller Nicolas Palarus, Læger uden Grænsers projektkoordinator i Gaza og fortsætter: ”Selv før de seneste bombardementer var der kronisk mangel på medicin og udstyr på hospitalerne i Gaza, og den uholdbare situation bliver kun værre”.

 

Donerer udstyr og medicin

Vores hold på jorden er dagligt i kontakt med de lokale myndigheder, og har også haft mulighed for at besøge enkelte hospitaler, hvor der meldes om et stigende antal hårdt sårede patienter. Det lægger pres på akutmodtagelserne og ikke mindst operationsstuerne.

 

Vi har nu fået tilladelse til at donere medicinsk udstyr og forsyninger, og på vores klinik i Gaza, har vi modtaget 5 patienter til opfølgende behandling efter akutte operationer. Derudover har vi yderligere to kirurgiske hold klar til at hjælpe og udvide vores indsats.