Få læger kæmper stadig for at redde liv i Aleppo

Kampen om Aleppo i Syrien har nået sin afgørende fase, og de intense bombardementer gør det næsten umuligt at behandle syge og sårede. Læger må operere patienter på gulvet, mens krigen buldrer løs om ørene på dem. Vi opfordrer de stridende parter til at skåne de civiles liv. 

Få læger holder stadig stand i den østlige del af Aleppo, som i månedsvis har været under angreb af russisk og den syriske regerings militær.

 

Det medicinske personale arbejder under de mest ekstreme forhold og lever konstant i frygt for nye angreb.

 

”De få læger og sundhedspersonale, som vi stadig har kontakt til i det østlige Aleppo, fortæller os, at medicin og medicinsk udstyr er sluppet op. Mens de har stået og opereret, er hospitalet eller bygninger lige omkring hospitalet blevet angrebet, så de bliver nødt til at hive patienten ned på gulvet i operationsstuen og fortsætte operationen, mens fragmenter og stumper af bygninger flyver om ørene på dem, ” siger Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser.

 

”De forsøger simpelthen at arbejde under nogle ekstreme forhold, men de forsøger at gøre, hvad de kan for at redde de civile, ” tilføjer han.

 

 

Ingen respekt for krigens regler

Medicinsk personale og patienter er normalt beskyttet under Genève-konventionerne, men i kampen om Aleppo bliver international humanitær lov ikke overholdt.

 

De otte hospitaler, som vi igennem længere tid har støttet i den belejrede østlige del af Aleppo, er blevet bombet adskillige gange i løbet af de seneste måneder. Ansatte og patienter har mistet livet, og lægehjælpen er gentagne gange blevet sat ud af drift.  

 

Vi er forargede over den brutale vold, som de civile gennemlever i Aleppo, og over den passivitet, som vises af alle dem, der kan gøre noget for at stoppe blodbadet.

 

Et opråb til de ansvarlige

Vi opfordrer alle stridende parter til at overholde deres forligtelse til at beskytte de civile i de belejrede områder og i de områder, der for nyligt er blevet indtaget af den syriske regerings styrker.

 

”Det her er en af de værste kriser, som Læger uden Grænser har været vidne til i årevis, ”

siger Teresa Sancristoval, chef for vores akutindsats i Aleppo.

 

Alle forhandlinger om at sikre humanitære aktører som Læger uden Grænser adgang til de belejrede områder i det østlige Aleppo er faldet til jorden.  

 

I de fleste tilfælde har folk i det østlige Aleppo ikke haft mulighed for flygte. Det har været umuligt at evakuere patienter, at fylde hospitalerne op med friske medicinske forsyninger og hjælpe de nødstedte.

 

”Der er brug for en våbenhvile og at syge og sårede har mulighed for at blive evakueret, så de kan få den lægehjælp, de har brug for. Samtidig er der behov for generel humanitær hjælp til hele civilbefolkningen, som har været afskåret fra forsyninger i ekstremt lang tid, ” siger Jesper Brix.

 

Læger uden Grænser står klar til at hjælpe de civile i Aleppo, hvis vi kan få adgang til de nødstedte. Men den syriske regering har aldrig givet os tilladelse til at arbejde i de regeringskontrollerede områder.

 

Læger uden Grænser har arbejdet i Syrien siden 2009. Vi driver seks hospitaler i den nordlige del af Syrien og støtter omkring 150 sundhedsklinikker og felthospitaler – med særligt fokus på de belejrede områder.