Syriske flygtninge er strandet på grænsen mellem Grækenland og Makedonien

EU-aftale med Tyrkiet er kynisk og skaber nye humanitære problemer

"Aftalen, der skal forhindre mennesker i at søge asyl i Europa, er kortsigtet og tager ikke højde for de humanitære problemer, som den kan skabe," mener vores direktør Jesper Brix.   

”Aftalen er et udtryk for ansvarsforflygtigelse. EU's humanitære hjælp er blevet et værktøj til at holde mennesker på flugt væk fra Europas kyster. Det er uacceptabelt, for humanitær hjælp skal være baseret på behov, ikke på politiske dagsordener,” siger han.

 

Vi hjælper hver dag sårbare mennesker, som er strandet i Grækenland. Det er endnu uklart, hvad der skal ske med dem og mange andre, der nu står rådvilde tilbage. 

 

”Aftalen mellem EU og Tyrkiet er bekymrende. Tyrkiet huser allerede over tre millioner mennesker på flugt, og intet tyder på, at strømmen er aftagende. Kan EU garantere, at disse mennesker kan søge asyl og opholde sig under humanitære forhold, der er acceptable, mens de venter på svar?

 

Aftalen svarer ikke på, hvordan man i praksis vil stoppe mennesker, der alligevel forsøger at komme til Europa. Skal de standses med magt? Og sendes tilbage med magt?

 

Vi har årelang erfaring med at behandle patienter, som er på flugt fra krig og kriser. Vores erfaring viser, at desperate mennesker ikke kan standses. De vil finde endnu farligere flugtveje for at komme i sikkerhed. De vil føle sig nødsaget til at sætte deres eget og deres familiers liv på spil, fordi den situation, de kommer fra, er endnu mere forfærdelig.

 

Det er på tide, at de europæiske regeringer ser virkeligheden i øjnene og tager ansvar for den enorme udfordring, vi står med nu, hvor millioner af mennesker er på flugt fra Syrien, Irak og andre egne med krig og ustabilitet.  Det er uacceptabelt, at den eneste legale flugtrute, EU giver mulighed for, er betinget af, hvor mange mennesker, der kan sendes retur, ” siger Jesper Brix.

 

Syriske flygtninge strandet ved grænsen mellem Grækenland og Makedonien. © Alex Yallop/Læger uden Grænser.