1777_low_13093.jpg

En sørgelig dagligdag i DR Congo

Søndag den 3. juli om morgenen vågnede Mbandaka by i Equatreur-regionen i det vestlige del af den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) op til et terrorangreb. 80-100 mænd, som har opholdt sig i et transitcenter, hvor de ventede på at blive indskrevet i den nationale hær, havde bestemt sig for at stjæle våben fra et lager og gå amok i en blodrus i Mbandaka.

Under dække af, at en af Mbandakas indbyggere havde dræbt en af deres venner, gik mændene i gang med at plyndre i byen, skyde forsvarsløse mennesker på klods hold og voldtage mange kvinder, mænd og børn. Angrebet ødelagde den ro, som ellers var vendt tilbage til regionen, da overgangen til fred begyndte i 2003 efter en fem år lang krig.

Den første dag efter mændene gik amok, søgte Læger uden Grænsers (MSF´s) udrykningshold gennem bydelene og de tilgængelige sundhedsklinikker for at transportere de mennesker, der var hårdest såret, til hospitalet. På 24 timer blev seks personer dræbt, 46 såret og MSF gav hjælp til 29, der blev voldtaget.

– Det er et stort problem, vi står overfor som destabiliserer forholdene i en region, hvor freden i forvejen er skrøbelig. Selvom sikkerheden er blevet bedre mange steder, så er situationen stadig vaklende og begivenheder som skete den søndag, kan ske når som helst. Ofre for seksuel vold har sjældent adgang til behandling her. Ja, faktisk har de fleste ofre ikke mulighed for at få ordentlig lægebehandling, selvom der er en situation, hvor der er brug for hurtig indgriben, siger MSF´s missionsleder i DR Congo Alain Decoux.

På grund af de mange voldtagne har MSF startet en oplysningskampagne for at opfordre ofre for seksuel vold til at søge lægehjælp inden for 72 timer, så de kan modtage den såkaldte PEP-behandling, der reducerer risikoen for at blive smittet med hiv. Udover at modtage PEP-behandlingen kan kvinderne også få en fortrydelsespille, så de ikke bliver gravide. Kvinderne bliver ligeledes tilbudt vacciner og antibiotika mod kønssygdomme.

Mbandaka er rolig igen, men ofrene må leve med deres livslange traumer og frygten for at det kan ske igen.

MSF har arbejdet i Equateur i næsten 20 år. Ud over at hjælpe til ved akutte problemer, så stiller MSF også kvalitets lægebehandling til rådighed, behandler patienter for kønssygdomme på fem klinikker og organiserer oplysningskampagner om hiv/aids og kønssygdomme i Mbandaka.

/md