Den lille pige Nubia var den sidste ebola-patient i Guinea. Her bliver hun udskrevet fra et ebola-behandlingscenter i Conakry i november.

Ebola: Nu er udbruddet stoppet i Guinea

Guinea er officielt erklæret fri for ebola, der under den seneste epidemi i Vestafrika har kostet flere end 11.000 mennesker livet. Men myndighederne skal fortsat holde godt øje med den smitsomme sygdom og samtidig hjælpe de mange overlevende. 

Læger uden Grænser har spillet en afgørende rolle i at bekæmpe det hidtil værste udbrud af ebola, som begyndte i Guinea for snart to år siden.

 

I november fik Sierra Leone officielt stoppet udbruddet, og efter 42 dage uden nye ebola-smittede har Guinea nu også fået bugt med sygdommen. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

 

Vi opfordrer stadig de lokale myndigheder til at være på vagt. WHO anbefaler, at landet bliver overvåget i 90 dage.

 

 

”Vi er glade for, at der ikke er blevet indberettet nye tilfælde af ebola i Guinea i 42 dage, og vi lykønsker Guineas myndigheder og deres partnere for at have dæmmet op for epidemien. Men årvågenhed og evnen til at reagere hurtigt på nye mulige tilfælde skal opretholdes i regionen, ” siger Axelle Ronsse, nødhjælpskoordinator for Læger uden Grænser.

 

Overlevende kæmper videre

Samtidig er det afgørende at tilbyde gratis sundhedspleje til de patienter, der har overlevet ebola samt deres pårørende. Mange overlevende kæmper eksempelvis med smerter i kroppen, synsproblemer eller svær depression.

 

”I dag er der næsten 15.000 overlevende efter ebola i Vestafrika, og mange af dem har stadig fysiske og psykiske lidelser. Trods deres behov kan de have svært ved at få adgang til sundhedsydelser. Der er stadig en vis frygt blandt sundhedspersonale, når det gælder behandling af overlevende efter ebola, mens adgang til sundhedsydelser kan være svært økonomisk for folk, der har mistet deres job, ” siger Axelle Ronsse.

 

 

Liberia tæller i øjeblikket ned til at blive erklæret fri for ebola – for tredje gang. To gange tidligere har myndighederne officielt stoppet udbruddet, men hver gang er sygdommen vendt tilbage.

 

I midten af januar kan Liberia nå skæringsdatoen på de 42 dage uden nye tilfælde af ebola, som det kræves, for at landet officielt kan kalde sig ebolafrit.

 

Ifølge WHO har 11.300 mennesker mistet livet, siden ebola begyndte at sprede sig i Vestafrika i marts 2014. Størstedelen af dødsfaldene fandt sted i Guinea, Liberia og Sierra Leone.