Mange overlevende efter ebola-epidemien i Vestafrika kæmper med både fysiske og psykiske smerter.

Det svære liv efter ebola

Mange af de 15.000 patienter, der har overlevet ebola, kæmper med både fysiske og psykiske problemer. Vores to udsendte læger i Liberia og Guinea fortæller om arbejdet for at hjælpe de hårdt prøvede mennesker tilbage til et liv efter sygdommen.

Læger uden Grænser har åbnet Guineas første klinik, der både tilbyder gratis lægehjælp og psykologbehandling til mennesker, der har overlevet ebola. Der er travlt, melder vores udsendte læge Berit Hansen fra hovedstaden Conakry.

Den oprindelige plan var at tilbyde de 500 patienter, som vi har fulgt, behandling, men der kommer mange andre patienter. 

Læge Berit Hansen

Patienterne har både fysiske eftervirkninger – det er ofte smerter i led samt øjenproblemer – og alvorlige psykiske problemer, som både er opstået under sygdommen, men som er blevet forstærket efterfølgende:

”Alle har et eller andet psykisk mén. Under deres behandling har de set folk dø, og når man ser det, så udvikler man for eksempel depression, får PTSD (posttraumatisk stresslidelse, red.) eller bliver selvmordstruet. Og oveni det oplever mange, at selv om de er erklæret raske, så bliver de udstødt af deres lokalsamfund. ”

Jariatu Kargbo har overlevet ebola. Hun bliver her undersøgt på vores klinik i Freetown, Sierra Leone.
Jariatu Kargbo har overlevet ebola. Hun bliver her undersøgt på vores klinik i Freetown, Sierra Leone. © Tommy Trenchard

Bange for at kysse sin kommende hustru

Kristoffer Vogler har været udsendt for Læger uden Grænser i nabolandet Liberia siden oktober sidste år. Som læge oplever han også, at de helbredte har svære vilkår.

”Mange er blevet arbejdsløse, mens de har været syge. Og nu har de svært ved at finde et nyt arbejde. Dels fordi landets økonomi har været hårdt ramt, så der er færre jobs, dels fordi alle ved, hvem der har været smittet, og en del lægger afstand til de overlevende. Patienterne står derfor ofte i en meget skidt situation, ” siger han.

Kristoffer Vogler fortæller, at der i befolkningen stadig lurer en frygt for at blive smittet med ebola.

”Blandt sundhedspersonalet er der fortsat en usikkerhed og angst at spore – for eksempel er en del af de lokale læger og sygeplejersker modvillige i forhold til at behandle tidligere ebola-patienter, formodentlig fordi de frygter at blive smittet. Det skaber et ekstra behov for Læger uden Grænsers klinikker. ”

Ebola er en virussygdom med meget høj dødelighed.

Ebola

Ebola er i udbrud i DR Congo, og sygdommen har spredt sig til millionbyen Goma. Det er en yderst smitsom virus, som kan dræbe op til 90 procent af de smittede. Læger uden Grænser spillede en afgørende rolle i at bekæmpe det hidtil værste udbrud af ebola i Vestafrika i 2014, og vi er til…
Læs mere
© John Moore/Getty Images

Det samme behov oplever Berit Hansen:

”Forleden kom en ulykkelig mand til mig. Han var tidligere ebola-patient og ville nu meget gerne giftes med sin kæreste, men han turde end ikke kysse sin kæreste af frygt for at smitte hende. ”

Den unge mand fik tilbudt af få foretaget både blod- og sædprøver på Læger uden Grænsers klinik. Prøverne viste, at manden stadig havde spor af virus i sin sæd.

Sæd med spor af ebola-virus er stadig kun under mistanke for at overføre smitte og ufarligt med visse forholdsregler.

”Vi fortalte ham, at han nu kunne kysse sin kæreste og også mere, så længe han brugte kondom.”


Ebola-epidemien i Vestafrika

  • Læger uden Grænser har behandlet 10.288 ebola-patienter, siden udbruddet begyndte i Vestafrika i marts 2014 og frem til januar 2016.
  • Cirka 27.000 mennesker i Vestafrika blev smittet med ebola (2014-2015) – langt størstedelen i Guinea, Sierra Leone og Liberia. Over 11.000 mennesker mistede livet i disse tre lande.
  • 15.000 mennesker menes at have overlevet.
  • Læger uden Grænser har spillet en afgørende og ledende rolle i at nedkæmpe udbruddet. Da epidemien var på sit højeste var knap 4000 lokale og 325 internationale medarbejdere fra Læger uden Grænser i Vestafrika for at bekæmpe sygdommen.
  • Der er stadig meldinger om enkelte nye smittede, men udbruddet er stoppet de fleste steder.