Det er dødsensfarligt at være gravid i Afghanistan

Kvinder med blødninger. Kvinder med svangerskabsforgiftning. Kvinder, der er bevidstløse, før de kommer på hospitalet, fordi de og deres familier har ventet for længe og ikke søgt hjælp. Sådan ser fødegangene ud i Afghanistan, hvor alt for mange kvinder dør i barselsseng. 

”Mange af problemerne bunder i manglende viden. Kvinderne skal vide, at hvis de begynder at bløde derhjemme, så skal de ikke vente en time med lige at se det an, så skal de få fortalt det til nogen. De skal finde en mand og en bil og køre det stykke vej, de nu engang skal køre for at få hjælp. ”

 

Sådan siger Amanda Godballe, der er 32-årig jordemoder og hjemvendt denne sommer fra sin femte og seneste udsendelse med os.

 

Hun fortæller om sine oplevelser som ansvarshavende på et af vores mest travle hospitaler i Afghanistan, MSF Maternity Hospital, i byen Khost. Her bliver der født cirka 65 børn i døgnet. Hele 45 flere end der gør på Hvidovre Hospital, som ellers er Danmarks mest travle fødegang.

 

”Der er mange kvinder og mange daglige udfordringer på det hospital. Oprindeligt er det slet ikke bygget til at tage sig af så mange, og antallet af fødsler er bare steget over årene." 

 

"De får rigtig mange børn i Afghanistan, og vores hospital er blevet ekstra populært, fordi landets eget sundhedssystem er så mangelfuldt,” siger Amanda Godballe og understreger, at det ikke er mærkeligt, at Afghanistan er et af de steder i verden, hvor det er farligst at føde.

 

Afghanistan er et meget farligt sted at føde

Der er et stigende antal lokale kvindelige jordemødre på fødegangene i Afghanistan. Kvinder der mod sædvanen og landets skikke får lov til at uddanne sig på MSF-hospitalerne – og dermed får mulighed for at hjælpe nogle af de mødre, der dagligt risikerer at dø i barselsseng. © Kadir Van Lohuizen, Noor

 

Kønsrollerne spiller en rolle

Hele 396 ud af 100.000 levendefødte babyer mister deres mor, før de ser dagens lys i Afghanistan. På grund af uvidenhed, på grund af mistillid til hospitalerne og på grund af kvindernes manglende mulighed for at handle selv.

 

”Afghanistan er et konservativt land. Det er manden eller mandens familie, der råder over kvinden. Den virkelighed er et faktum og noget, jeg må acceptere, hvis jeg vil hjælpe dem,” fortæller Amanda Godballe, der – selvom hun indimellem har haft lyst til at gøre og sige noget på kvindernes vegne – har valgt at lade være.

 

”Man kan ikke ændre det afghanske kønsrollemønster på få år. Mit job var at gøre det så godt som muligt for de kvinder, der kom på hospitalet. At støtte og hjælpe dem ­– og så håbe på, at det ’smitter,’ og at de fortæller hinanden og deres mænd, at det altså er en god idé at føde på hospitalet,” siger hun.

Illegale hormonbehandlinger

Amanda Godballe bliver bakket op i sine betragtninger af vores anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup, der ligeledes har været i felten for os flere gange og har været i Afghanistan for fire år siden.

 

Efter hendes mening var det ret markant, hvor dårlige de afghanske kvinder var, før de fik hjælp.

 

”Kønsrollemønstret fylder meget i Afghanistan, og det er en af de helt store udfordringer for disse kvinder." 

 

"De skal have lov til at forlade hjemmet, have følgeskab af en mand, hvis de skal rejse – og så skal manden både give sin mundtlige og skriftlige tilladelse, før de kan få en blodtransfusion,” siger hun og sammenligner oplevelserne fra Afghanistan med dem, hun havde i Nigeria på en anden udsendelse.

 

Der var kvinderne også dårlige, når de nåede frem til hospitalet, men som oftest på grund af lokale urtebehandlinger, der forgiftede dem.

 

”Mødredødligheden er kompleks på en anden måde i Afghanistan. Hér bliver kvinderne blandt andet også behandlet med illegale hormoner fra det sorte marked, fordi familien ønsker, at de bliver gravide hurtigere."

 

"Mange af de afghanske kvinder får rigtig mange hormonindsprøjtninger og dermed også både trillinger og firlinger,” siger hun.

 

Lys forude

Heldigvis er der også gode nyheder at fortælle fra de afghanske fødegange, hvor der på det seneste er kommet flere og flere lokale jordemødre til. Kvinder, der får lov til at forlade deres familier i dagtimerne, uddanne sig og få et betalt job på de rene kvindehospitaler, som vi driver. Kvinder, der kan hjælpe deres medsøstre ind i nogle bedre fødselsstatistikker.

 

”Det var faktisk noget af det, jeg var virkelig positivt overrasket over, da jeg var afsted. De her lokale afghanske jordemødre. Dygtige og meget seje kvinder, der i de timer de var på hospitalet både arbejdede selvstændigt og havde masser af status – og så tog de deres burka på bagefter, ventede på at blive hentet af en mand og vendte tilbage til den traditionelle og patriarkalske kultur. Det må jo være helt vildt,” siger Amanda Godballe, der ønsker kvinderne i Afghanistan endnu mere frihed og selvbestemmelse i året, der kommer.

 

 

Vidste du at:

  • Afghanistan er et af de farligste lande i verden at føde i – 396 ud af 100.000 levendefødte børn (2017) har en mor, der dør i barselsseng på årsbasis i Afghanistan – i Danmark er tallet 6 (2015).
  • Af alle de fødsler som Læger uden Grænser assisterer ved foregår én ud af fire i Afghanistan, og de seneste tal fra 2016 viser, at vores udsendte hjalp med at bringe i alt 66.000 babyer til verden det år.
  • FN har sat svangerskabsrelateret dødelighed som sit bæredygtighedsmål nr. 3 og ønsker at reducere tallet til 70 per 100.000 levendefødte børn globalt set.
  • Hvert år dør cirka 4.300 kvinder på grund af komplicerede graviditeter eller fødsler.
  • To tredjedele af alle afghanske fødsler foregår bag hjemmets fire vægge – uden professionel hjælp.
  • Alle de projekter som Læger uden Grænser står bag i Afghanistan fokuserer på at oplære lokale kvinder og at næsten alle organisationens assisterende jordemødre i dag er kvinder fra lokalområdet.